Datorkrångel och jutsupass

Min dator är inte stabil, det kan jag ju konstatera efter att den återigen kollapsat, denna gången än värre än förra. Den stängde av sig helt plötsligt och sedan protesterade den med högljuda piiiiiip, piiiiiip, piiiiiiiiip för att verkligen förklara att den inte var nöjd med någonting. Jag tänkte mig ringa och be om hjälp på morgonkvisten – kollapsen skedde sent igår kväll – men då vaknade jag till det roliga (…) faktumet att min mobil, som skulle byta operatör under natten, inte alls gjort som den skulle och nu står det “SIM-kort inaktivt”. Whoo. Varken dator eller telefon = ingen kontakt med Malmö, där all hjälp finns för min del.

Som tur är har jag väldigt trevliga grannar här i huset. Den jag hittade som var hemma råkade jag väcka då jag ringde på dörren. Jag bad om ursäkt, förklarade situationen och bad att få låna telefonen. Grannen var mer än hjälpsam: förutom att få låna telefonen fick jag också frukost och, efter att jag pratat med Tele2s kundsupport (efter 50 min i telefonkö) och fått förklarat för mig att jag borde fått ett nytt SIM-kort – det har jag inte fått -, fick jag också låna en bärbar dator av henne.

Bärbar dator var väldigt praktiskt eftersom jag då kunde operera på min olydiga stationära dator och samtidigt ha tillgång till internet, dvs chatt med hjälp om exakt vad jag skulle operera bort eller alls leta efter. Efter ett antal försök lyckades vi få igång datorn, och än så länge håller den. Nu håller jag tummarna för att den fortsätter hålla och inte helt plötsligt stänger av sig. Om den nu är ganska kry igen så innebär det att jag får gå och köpa ett nytt minneskort, eftersom det förefaller vara ett av dessa som krånglat.

Okej, andra roligare saker.

Tränade ju-jutsu igår. Andra gången i Linköping, första gången sen jag flyttade hit. Vi var runt fjorton dangraderade på mattan, så det var roligt – ganska annorlunda mot hemma, åtminstone i att över hälften av dessa dangraderade hade mer än första dan. Tränaren, E, har femte dan. Passet varade i 1,5 timme, så gott om tid att bli svettig och trött.

Vi körde mycket fokus på o soto otoshi till att börja med, som försvar mot stryptag med armen bakifrån. Fick testa olika varianter, en del då uke inte gav så mycket motstånd, hela vägen upp till väldigt mycket motstånd där atemi var helt nödvändigt. Kunde konstatera att att “hänga på armen” är det sätt på vilket man får den tekniken att fungera.

Gick också igenom lite atemi-träffpunkter. Mae geri, chudan tski och gyaku tski skall alla ha träffpunkt i solar plexus och E ansåg att vi ska sluta med dumheten att sätta dessa i magen – dvs där vi har magmuskler – eftersom det är helt meningslöst. De går också att sätta ganska mitt på bröstbenet, eftersom det är mycket obehagligt och jobbigt för andningen att bli träffad där. Mawashi geri chudan skall sitta precis under revbenen, och gedan skall sitta mitt på låret, i den höjd där ukes fingrar slutar om denne står rakt med armarna hängande.

Till sist pratade han om randori-tänk. Att vi ska låta kroppen reagera direkt, så att vi inte står kvar då en attack kommer, utan skyddar oss direkt. Så snart vi skyddat oss lite och ställt oss i en bättre position kan vi pausa lite och fundera på vad vi vill göra, men inte under tiden vi står där och blir strypta eller greppade eller ivägsläpade någonstans. Han tog också upp sådant jag pratat om med mina elever gällande randori – att det finns vissa tekniker som är direkt olämpliga att använda i randori. O goshi ansåg han vara en teknik som bara kan användas i randori mot en teknik – livtag över armarna (samt livtag över armarna från sidan). I övrigt ansåg han den värdelös för randori.

På det hela taget ett väl uppbyggt pass som varvade fys med tänk.

Det tar mig 15 minuter att cykla dit och det är cykelväg hela vägen. Gillar skarpt den här staden för all dess cykelväg; det gör saker och ting enklare när man hela tiden måste cykla.

Jag hade som plan att åka till Tornby – Linköpings Svågertorp, fast jag tror ännu större – idag, men datorkrånglet ledde till att det fick vänta. Får bli imorgon istället. Idag har jag dock köpt busskort, vilket känns som ytterligare ett bevis på att ja, jag har faktiskt flyttat hit. Udda men coolt :)

Ikväll blir det judo igen.

Kommentera!

Post Navigation