Den vite mannen och alla de andra

En manlig M-politiker kallar en kvinnlig S-politiker för hora och helvetet brakar loss.

Vilket jag håller med om, det ska det göra. Visserligen tycker jag att de högre politikerna som diskuterar saken är ganska verklighetsfrånvända i att hela deras “så gör man inte!”-inställning, som om detta vore något som aldrig hänt förr och nu när M-politikern i fråga sparkats så kommer det inte hända igen. Än mer kan jag undra över varför man gör det här till en partifråga. Menar de på fullt allvar att det inte är någon inom Socialdemokraterna, eller Miljöpartiet, eller för den delen Vänstern som har uttryckt sig så här? MP hade ju en manlig politiker som inte ville ta kvinnor i hand… yeah, det är säkert en partipolitisk fråga (obs, ironi).

Det jag blir förundrad (förfärad) över när jag lyssnar på debatterna är dock något mer. Den manlige politikern som felat (och det har han, det kommer jag aldrig att förneka, vidriga människa) är det enda som diskuterats. Men ärligt talat, är det inte så att även S-politikerns uttalande borde rannsakas mer än vad som skett?

Hon har “tänkt tanken” att manlig rösträtt borde begränsas.

Det var ett “skämt”.

Ha, ha.

Byt ut “manlig” mot vilken annan grupp som helst. Kvinnlig rösträtt? Bögarnas rösträtt? Judarnas rösträtt? Muslimernas rösträtt? Hej och hå vad hennes huvud hade flugit all världens väg då – men eftersom hon uttalar sig om männen (egentligen den där förhatlige vite mannen) så är det inte så många som höjt rösterna nämnvärt. När hon blir kallad hora för sitt uttalande (vilket hon givetvis inte förtjänar, det gör ingen nånsin) så är det ingen som tar upp hennes klavertramp.

För det är helt okej att stampa på de (vita) männen. Att kalla dem monster, våldtäktsmän, och roten till allt det onda. Och försvarar de sig, då visar de bara sitt privilegium.

Jag lever med en underbar vit man. I min familj och bekantskapskrets finns det massor av fantastiska vita män. Vita män som är härliga pappor till sina barn, som avgudar sina fruar/flickvänner (eller pojkvänner!), som stretar på med sitt heltidsjobb för att få ekonomin att gå runt, som kör ungarna till den ena aktiviteten efter den andra och som jublar när sexåringen gör mål i fotbollsturneringen. Vita män utan makt, utan särskilt mycket pengar, som gör sitt för att världen ska vara en så bra plats som möjligt i det lilla.

Det är mycket snack om att vi inte ska döma människor efter de grupper de råkar tillhöra. Att det inte ska spela någon roll om man är man, kvinna, kristen, ateist, muslim, jude, eller tror på tomten, homosexuell, heterosexuell, transsexuell eller något annat. Men man kan inte sitta och argumentera för det, och samtidigt fördöma en hel grupp.

Män ska inte kalla kvinnor för horor.

Och kvinnor ska lika lite skämta om att män inte borde ha rösträtt.

Kommentera!

Post Navigation