Det tunga, det glada, det arga och allt däremellan

Första veckan av termin nio är slut.

Känner mig lite lagom lost. Tror att lite väl mycket av kunskaperna runnit ur öronen och ner i vattnet i Kroatien, eller svävat bort under städningen på BRIVA. Nåt sånt. Var och varannan patient kommer in med problem som jag mest sitter och tänker, “Eeh, jaha… och vad ska jag göra med det här?”. Någon med ont i magen, någon med en helt bisarr anledning som inte är sjukvårdsrelaterad, någon med en lilltå som gör ont. Och så vidare. Och så tänker jag att det var inte så här i böckerna. Där är det fint uppdelat, sorterat på diagnos med fina listor på vilka symtom patienten ska ha. Tyvärr inte lika klart i verkligheten. Patienterna kommer inte till vårdcentralen med en post-it-lapp i pannan där det står deras diagnos.

Och visst är det mycket det som också är roligt.

Riktigt trevligt blir det på vårdcentralen när man träffar Tant Agda, 95 år, med en hel del krämpor (som hade fällt en annan 25-åring) men som när man frågar hur hon har det så är det ändå “Jättebra!”. Eller när man får lugna en patient som oroar sig för cancer. När någon tar en i hand, trycker den varmt och säger, “Du är redan en bra doktor, bara så du vet.” Då känns det bra.

Gångerna när man inte kan lugna är jobbigare. När man känner något som inte ska vara där, när oron lyser i ögonen på patienten bakom en fasad av bravur. När det gör ont och man inte kan hjälpa. När det är svårt i livet och inga tabletter eller ord från doktorn kan sudda ut det tuffa.

Och sen finns det de där andra patienterna, de som suger musten ur en med varje ord de säger. Då allt är fel, någon annans fel, då den egna inställningen drar både patienten själv och alla runtom ner i samma gråa sörja. Oavsett vad jag säger och föreslår så är ingenting bra.

Det man hoppas på är att de glada och lättade patienterna överväger de arga och ledsna. Att man kommer därifrån med plus på kontot.

Och när allt kommer omkring är det väl vad de flesta vill ha ut av sina jobb.

Kommentera!

Post Navigation