Diabetes och LCHF

Igår skrev Andreas Eenfeldt, alias Kostdoktorn, sin önskan om att hans diabetessida skulle hamna högst upp på Google när man söker på “diabetes”. Eftersom jag fullt ut stödjer hans inställning och i framtiden kommer att ge råd helt i enlighet med LCHF när jag får in diabetespatienter, så känner jag att det är en bra sida att dela. Läs.

Själv har jag kört mer eller mindre seriös LCHF sedan runt femton månader tillbaka. Jag medger villigt att det blir avsteg, ibland många sådana. Eftersom jag äter LCHF för att jag mår bättre av det återkommer jag dock hela tiden till den, även om jag äter glass och godis ibland. Jag väljer mina avsteg. Hade jag använt LCHF för att gå ner i vikt hade avstegen varit desto färre.

På vilket sätt mår jag bättre? Framför allt är min mage otroligt mycket lugnare än förr. Min mage och jag har inte varit särskilt bra kompisar tidigare, men när jag håller mig till LCHF är den stabil och vänskaplig. Jag har inte gått ner i vikt, men det inbillar jag mig är för att jag hade en lagom vikt från start. Jag äter färre måltider och har ett upplevt jämnare blodsocker (dock inte något jag mätt). En vanlig morgon äter jag två ägg, en smoothie gjord på turkisk yogurt, grädde och jordgubbar, samt lite fröknäcke (gjort på pumpakärnor, solrosfrön, mm; inga/väldigt få kolhydrater) med smör och ost, till frukost. På detta står jag mig utan problem till lunch. Just idag åt jag denna frukost kvart i sju och har sedan jobbat hela förmiddagen och gått och tränat, och jag åt inte igen förrän nyss, vid halv tre. Det funkar. Det funkade aldrig på kost med mycket kolhydrater och lite fett. Då, när jag åt en skål flingor till frukost och två mackor och ett glas juice, var jag oftast hungrig vid niotiden igen.

Jag har inte upplevt några problem med orken sedan jag började – jag orkar träna lika mycket nu som innan. Eftersom jag inte har så mycket blodsockerfall blir koncentrationen bättre. Folk frågar om man inte saknar bröd, pasta, potatis och ris, och visst känner jag att det ibland hade varit enkelt att bara ta en macka – men det tar inte så lång tid att koka ett ägg eller göra en avokadosallad, så det är okej. Pasta saknar jag någon gång ibland, medan jag aldrig tyckt särskilt bra om potatis och ris.

Vad gäller diabetiker är jag som sagt ovan helt övertygad om att LCHF är rätt väg. De enda som tjänar på att diabetiker käkar mängder av kolhydrater à la kostcirkeln är läkemedelsföretagen eftersom diabetikerna då måste dra i sig mängder av medicin. Jag har dragit denna analogi tidigare: om man är nötallergiker kommer man undvika nötter, om man är hundallergiker stoppar man troligen inte näsan i hundpäls. Varför ska då diabetiker, som inte tål kolhydrater, äta mängder av dem? Redan för hundra år sedan, när man inte hade en massa insulinsprutor och metformin, fattade man att man inte skulle äta kolhydrater om man var diabetiker.

När jag ändå håller på har Ralf Sundberg en sida om kolesterolsänkande mediciner. Sedan jag läste hans bok, Forskningsfusket!, har jag haft väldigt svårt att tro på dessa mediciner (statiner som de heter) för personer utan tidigare hjärt-kärlsjukdom (dvs så kallad primärprevention). Kolesterol är livsviktigt för oss och finns i varenda cellmembran i hela kroppen. Sundberg går som vanligt igenom ämnet med precision och väl utförd analys.

Ett litet utdrag:

Det har först nyligen visats att patienter med hjärtinfarkt i genomsnitt har låga kolesterolvärden och inte höga (10). Hade detta blivit känt på ett tidigare stadium skulle aldrig kolesterolsänkande behandling ens ha övervägts. Hur har vi då kommit att tro att motsatsen är fallet? Detta kan i efterhand synas märkligt, men bakom missuppfattningen låg epidemiologiska studier av tveksam karaktär så som Ancel Keys Seven Countries Study (11), vars slutsatser byggde på att data som inte stödde hypotesen ignorerades (12).

Vidare om kolesterol och små täta LDL (“small dense”) aka dåliga lipider i blodet, som är med och ger kärlförträngningar:

Små täta LDL-partiklar uppkommer när prekursorn till LDL, VLDL bildas i överskott vid de novo lipogenes. Denna nybildning av fett från kolhydrater orsakas vanligen av fettsnål kost, stimuleras av insulin och ytterligare av fruktos framförallt från vanligt socker, och åtföljs av stegrade triglycerider i blodet (35-37).

Hmh, undrar om man ska låta bli kolhydrater istället för att käka medicin…

Så ett recept som länge efterfrågats av folk i bekantskapskretsen: vår bearnaisesås. En massa folk har tvingats testa den vid olika bjudningar och hundra procent av dessa massor har tyckt att den var mycket god (åtminstone är det vad de sagt till oss). Flera har frågat efter receptet, så här är det. LCHF, massor av smör! Grymt god och det är i stort sett omöjligt att få den att skära sig (vi har aldrig (miss)lyckats). Ät med köttbit och stor sallad. Eller nåt annat.

Denna sats brukar funka för mig och L:

Egen bearnaisesås 

1 gul lök
1,5 dl matlagningsvin
0,5 msk äppelcidervinäger
2 äggulor (1/person)
(ordentligt med) Smör
Dragon

Hacka löken fint. Häll i en stor kastrull och häll över matlagningsvin, äppelcidervinäger och dragon. Sätt på värmen på plattan och låt vätskan koka bort nästan helt. Ta sedan bort kastrullen från plattan. Häll i äggulorna. Vispa fluffigt med handvisp. Lägg i bitar av smör tills såsen har önskad tjocklek. Rör om kontinuerligt medan smöret smälter.

Såsen kan utan problem stå till sig en kvart eller så innan det är dags att äta.

Kommentera!

Post Navigation