Doktor Cosmic

För tre dagar sedan började jag jobba.

Nu är jag doktor. En arbetande småbarnsmamma. Heltidsanställd.

Och jag ska vara kvar på samma ställe i flera månader.

För första gången är det lönt att försöka lära sig namnen på sina kollegor, för nu är de faktiskt mina kollegor. För första gången kan jag ta med böcker och ställa dem på mitt skrivbord för slå i dem när jag behöver inför mina patienter. För första gången skriver jag anteckningar och recept och signerar i mitt eget namn, får ta ansvar för mina egna ord och mina egna beslut.

“Nu konsulterar jag dig, doktorn”, sa en sköterska. Till mig. Min initiala reaktion var ungefär “omgomgomgiiiihnääääaaaaahhhhh…okejdjuptandetag”. Typ. Och sen försökte jag rannsaka min hjärna för att hitta vettig kunskap från fem och ett halvt års utbildning som plötsligt känns alldeles för kort och otillräcklig.

Men Ekholmen är grym. Alla är jättesnälla och hjälpsamma, svarar på alla mina mer eller mindre dumma frågor och hjälper mig med allt från hur man sätter på telefonen på högtalarfunktion när man ska ha telefontolk, till konsulteringar om varje patient. Till slut tyckte jag synd om ST-läkaren som bor i rummet bredvid mitt, och som har ett mycket fullare schema än vi underläkare har, så jag gick och letade upp någon annan. Det är väldigt få ST/specialister på plats den här veckan och nästa tydligen, men sedan ska det bli bättre när alla återvänder från semestrar och kurser och annat. Men de som är på plats ställer upp.

Mest av allt är det så roligt. Det är kul att träffa patienter. Det är kul att läsa på och fundera. Det är kul.

Jag kände mot slutet av läk att det inte riktigt gick att komma vidare som läkarstudent, och efter tre dagar på jobb känns det som att det var helt korrekt. Det var nödvändigt med det här steget, att gå vidare och ta eget ansvar på riktigt. Nu kan jag börja att faktiskt växa i doktorskorna på riktigt.

En fin röd skylt har jag fått också...

En fin röd skylt har jag fått också…

 

2 Thoughts on “Doktor Cosmic

  1. Olivia Marsh Landén on 27 August 2016 at 14:19 said:

    Grattis Camilla! Jag jobbade min sista dag (för den här gången) igår på en underbar VC där jag var ett halvår efter examen (börjar AT på måndag…) Vårdcentral var grymt bra som förberedelse inför AT och inlärningskurvan är så brant att man kan åka slalom nedför den, man växer flera storlekar per vecka som läkare. Hoppas din vårdcentralsupplevelse blir lika bra och lycka till med allt!

  2. admin on 28 August 2016 at 18:04 said:

    Jag kan föreställa mig att det blir en enormt brant inlärningskurva. Jag ser fram emot att känna mig lite tryggare i min nya roll… Lycka till med AT och allt annat :)

Kommentera!

Post Navigation