EKG och livet i övrigt

Tisdag eftermiddag. Dagens plugg har bestått av att försöka fatta EKG. Det är inte helt enkelt, men i den där linjen ska man kunna tolka in allt möjligt, från infarkter till blockeringar och förstoringar av olika delar av hjärtat. Enklast är att tolka rytmen, men inte ens den är självklar i patienter med t ex extraslag eller flimmer.

För att få en överblick har jag suttit halva eftermiddagen och gjort ett EKG-tolkningsflöde. Lite svårt att göra eftersom man oavsett om någon del är sjuk ska fortsätta (förutom vid vänstersidig skänkelblock och deltavåg i QRS-komplexet), men den ger en översikt i alla fall. För mig. Jag gillar att ha en sån här uppställning.

Vi började med EKG redan tidigt imorse – 8.00 var vi på KlinFys och fick vårt andra undervisningstillfälle i EKG. Nu har vi fått dryga dussinet nya EKG att tolka till om tre veckor.

Ihoptryckt för annars tog den halva sidan, men klicka för att se den stora, riktiga varianten.

Vad händer i övrigt? Vädret är grått och löven gula. Jag och K var ute och gick i Eklandskapet i måndags. Det var inte lika fantastiskt väder som i söndags, men det var vackert ändå. Det är mysigt att gå där och från kullen ser man stadens skyline i horisonten, området där jag bor, och skog.

Skog i guld och rost.

Skolan rullar på, den här veckan är ganska lugn. På fredag får vi vårt sista basgruppsfall om hjärtat, innan FoF tar över i två veckor och därefter blir det lungor och njurar för hela slanten. Vi är ungefär halvvägs genom terminen och även om det från och till mest känns som en enda stor röra i mitt huvud så har jag lärt mig enormt mycket den här terminen. Sedan nya temat började har det varit väldigt mycket roligare, vilket gör det lättare, även om det inte skulle skada med än mer studiemotivation…

Kommentera!

Post Navigation