En livmoder i händerna

Kupade händerna runt en livmoder idag. Tänk vad man får göra på den här utbildningen.

Jag var inte alls säker på att jag skulle känna något, och jag var nästan illamående av nervositet innan jag fick börja. Det var en helt ny situation och en så extremt intim undersökning. När jag väl gjorde undersökningen var det dock fullständigt fokus på det så då tänkte jag inte så mycket på någon nervositet eller något annat än det jag kände. Två fingrar, pekfinger och långfinger, inne i på livmodertappen, den andra handen på patientens mage. Däremellan livmodern.

Patienterna vi övar på är så kallade proffspatienter – de kan betydligt mer än vi och är våra lärare. För att bli proffspatient måste man vara bekväm i situationen och ha en anatomi som är lätt att känna (anteflekterad uterus) och när man sedan sagt ja till att bli proffspatient får man en hel massa utbildning och får själv lära sig göra gynundersökningen och sånt. Således kan de enormt mycket och kan förklara massor för oss, hur vi ska göra och om det vi känner är rätt sak.  De två som var proffspatienter för oss ikväll hade varit det i femton respektive sjutton år – till dem går det verkligen inte att bara nicka och säga, “oh ja, jag känner det”, när vi egentligen inte alls känner det, för det känner de. Det är riktigt bra.

Patienterna är dessutom väldigt positiva och trygga. De ger ett enormt självförtroende – de får en att känna sig helt unik som lyckas hitta livmodern, trots att det uppenbarligen inte var särskilt svårt. Jag fick kommentaren, “en blivande gynekolog!” och att jag var väldigt duktig. Jag tar åt mig, även om övriga också fick en massa positiv återkoppling. Det behövs positiv feedback för att man ska våga göra det igen.

Att ha gjort en gynundersökning på någon har också effekten att det plötsligt känns betydligt mycket mindre jobbigt att be en patient ta av sig tröjan så att man kan få lyssna på hjärta och lungor. Det handlar inte alls om att nonchalera om patienten känner sig obekväm, men det blir förmodligen tryggare för patienten om vi som läkare/läkarstudenter är lugna och trygga i vår roll.

Jag tackar och bockar för att någon vill ställa upp som proffspatient för gyn – det är uppenbarligen något privat och inget så många kan tänka sig att göra – för jag kan verkligen inte komma på något bättre sätt att lära sig att utföra gynundersökningar. Den här kvällen var fantastiskt lärorik och väldigt spännande.

Kommentera!

Post Navigation