Ett liiitet stick i fingret

Idag har vi labbat för första gången på läkarutbildningen! Skoj :) Jag tyckte aldrig att labbarna på basåret var särskilt kul – de var mest ångestframkallande, eftersom jag sällan förstod vad vi skulle göra. Lärarna där var riktigt dåliga på labbhandledning och gick igenom hela labben i hög fart en timme innan vi skulle göra labben – att förstå saker innan man gör det är inte så lätt. När vi väl stod och labbade brukade det ge sig, men…

Här fick vi labben i steg. Och dessutom bättre utrustning. Pipetter som var riktigt roliga att jobba med och dessutom en labb som i sig var intressant. Jag skrev ju mitt examensarbete om DNA och däribland en hel del om PCR-metoden – och det var den metoden vi nu fick göra (fast vi kollar på annat DNA än man gör i brottsutredningar), så det var riktigt skoj. Några uträkningar på mitten jag först inte var helt med på, men eftersom klassen är underbar hjälps alla åt, så efter ett tog förstod jag det också.

PCR-metoden, som går ut på att kopiera upp en del av DNA:t som man vill kolla på, började för vår del med ett stick i fingret. Eftersom vi labbar två och två fick vi leka läkare/patient med vår partner och desinficera och sticka partnern. Stasa, suga upp en droppe blod i pipett, med mera. Om vi inte ville undersöka vårt eget DNA kunde vi välja att få annat, redan draget blod, men alla valde att testa sitt eget. Roligare så, ju. Och det är definitivt inte sista gången på läk som vi kommer få göra labbar på oss själva… :)

Vi kom bara halvvägs; den andra halvan av labben sker i december, då vi faktiskt kollar DNA:t. Ser fram emot det. Innan dess ska vi hinna med venprovtagning också – lära oss dra blod. Eftersom vi är knasiga börjar vi inte på dockor, utan gör det direkt på varandra. Det ska också bli riktigt kul. Tror jag.

Labbhandledning, pipett och diverse annat :)

Prover. Mitt blod upplöst i någon variant av vatten :)

På torsdag är det dags för första vårdcentralsstrimman. 13-17 ska vi vara på vårdcentral. Eftersom vi ska en bit bort har vi räknat ut att det blir billigare att hyra bil. Så det gör vi nu. En bil hyres och en annan är ägd av en av tjejerna i gruppen, och totalkostnaden för detta bör understiga kostnaden för kollektivtrafik ganska rejält, och dessutom dra ner vår transporttid med ett par timmar. Om det funkar blir det nog lösningen för de nästkommande fyra terminerna vi ska ha vårdcentralsstrimman.

Basgruppen idag var riktigt bra. Mycket bra diskussion om DNA-replikation och -reparation, om stamceller och FISH-teknik. Och annat. Har nu massor att göra till på fredag, vilket innebär att morgondagen nog får spenderas på biblioteket för att hinna med. En stor del av torsdagen går ju trots allt bort.

Kommentera!

Post Navigation