Ett papper med folk som snart kommer dö

På bordet framför mig ligger ett papper med namn på tio personer som snart kommer att dö.

Det slår mig, för varken första eller sista gången, vilket märkligt yrke jag valt.

Patienterna är palliativa, samtliga med avancerad cancer, och vårdcentralen där jag nu gör min praktik har hand om deras vård i hemmet. För att deras sista månader, veckor och dagar ska bli så bra som möjligt, för att lidandet ska bli så litet som möjligt.

Jag träffar inte de palliativa patienterna, men jag hör om dem på morgonmötet. Lyssnar på diskussionerna, försöker lära mig.

Vårdcentralen är efter en och en halv termin på klin fortfarande min favoritplacering. Här får jag träffa mängder av patienter – sex till åtta per dag – och det är patienter av alla sorter. Äldre som kommer på kontroller för hjärtsvikt, som börjar flåsa av sin sjukdom så snart de rör på sig, men som ändå är så nöjda och glada över att läkaren lyssnar på det som de själva kallar “gnäll”. Både äldre och yngre med luftvägsinfektioner som inte vill gå över, där man får fundera på om det gått över och blivit lunginflammationer. En liten pojke på knappa två år med hög feber och väldigt hostig, som vi till slut skickar till sjukhuset eftersom han behöver mer vård än vi kan ge.

Människor på alla olika platser i livet, som alla har behov som jag i form av läkarkandidat kan hjälpa till att fylla. De behöver ett lyssnande öra, de behöver en stöttande hand, och ibland behöver de mediciner. De behöver få berätta, behöver få vad svar som nu kan finnas. Få höra lugnande ord.

Jag har lite mer tid till patienterna än de “riktiga” läkarna har, så jag kan ta lite mer tid på mig i mitt samtal och min undersökning av patienten. Det kan nog vara bra – idag hände det faktiskt att jag hittade något som inte uppmärksammats tidigare. Det känns häftigt.

L sa igår, “Min lilla primärvårdsläkare” om mig, och sa att det inte alls var nedvärderande utan att det bara är uppenbart att jag trivs där. Det gör jag. Får se mer och göra mer på vårdcentralen än på någon annan placering, och hade gladeligen haft betydligt mer än bara två veckor per termin där.

Får se om två veckor om akuten tar över platsen som favoritplacering, men i så fall kommer vårdcentralen ändå vara en tät tvåa.

Kommentera!

Post Navigation