Examensdagen

Så kom den då, den där dagen man som läkarstudent under ganska lång tid tror aldrig kommer att komma.

Examensdagen.

I lördags, den 11 juni 2016, tog jag läkarexamen. Inför många hundra gäster fick jag motta mitt diplom ur handen på programansvarige Stergios, och en ros, och sedan rungande applåder. Mamma, pappa, L, och alla andra av mina närmsta som var på plats ropade högt när jag tog emot diplomet.

Mottagande av diplom

Mottagande av diplom! Bild: Karl Månsson.

Dagen började tidigt, jag vaknade klockan sju och tyckte att det var lika bra att gå upp och börja dekorera tältet vi skulle ha till kalaset efteråt. När det var klart var resten av huset vaket (jag hade E med mig en stund ute), och mamma och L var i full gång med att göra all mat – pajer, potatissallad, pastasallad, vanlig sallad, allt gick i en rasande hastighet. Jag lämnade dem ifred, det var lika bra, och gjorde mig i ordning istället.

Tältet pyntat :)

Tältet pyntat :)

Klockan elva var jag och resten av klasskören på plats på Konsert och kongress. Vi soundcheckade och sedan kom resten av klassen, och vi övade in- och utgång och annat för att det skulle bli snyggt och prydligt under ceremonin. Så tog vi en fin klassbild.

Linköpings läkarprograms class of 2016. Foto: David Olander.

Linköpings läkarprograms class of 2016. Foto: David Olander.

Gästerna började anlända och släpptes in halv ett, och prick klockan ett började vi ceremonin genom att gå in till ljudet av nationalsången. Våra konferencierer, som gjorde ett fantastiskt jobb hela vägen igenom, välkomnade alla och det första fina talet hölls av studentpastorn. Därefter fick vi i klasskören sjunga “Sommarpsalm” (“En vänlig grönska”), vilket vi gjorde väldigt bra om jag får säga det själv. Ytterligare tal av folk från klassen och fler musikuppträdanden följde, innan det var dags för Stergios att hålla ett kort tal, ta oss igenom läkareden (det gick ganska bra), och slutligen dela ut diplomen. Jag kunde inte sluta le.

Vi avslutade med “Stad i ljus” som allsång, med kören på stämmor, och band som kompade. Och gick sedan ut till Indiana Jones-themet.

Sedan blev det kramkalas med varandra och anhöriga. E var självklart också uppklädd och fin för dagen, och hon var – som hon är för det mesta nu – jättemammig så fort hon såg mig, så jag hade henne i famnen mest hela tiden så länge vi var kvar på Konsert och kongress.

Vi åkte hem och på en timme fixade vi klart allt som behövdes till kalaset. Gästerna trillade in klockan fyra, och det hela blev väldigt likt namngivningsceremonin vi hade för E (och kusinen O) i somras – lite bubbel, mycket mat, trevligt umgänge, tårtor till efterrätt. Massor av mer bilder på tårtorna hittar du här och här. Jag fick presenter och vi firade ju samtidigt Es ettårsdag, så hon fick också presenter.

Det var en helt fantastisk dag – och när den var över var jag både helt slut och utexaminerad läkare!

Camilla och tårta

Jag och en av tårtorna.

Jag och lillebror.

Jag och lillebror.

Grillmaster med sällskap.

Grillmaster med sällskap.

Jag och E och K!

Jag och E och K!

2 Thoughts on “Examensdagen

 1. Moa Westöö on 13 June 2016 at 21:17 said:

  Först och främst grattis till examen! Så himla roligt och spännande!

  Jag såg att du pluggat en hel del innan du började läkarprogrammet. Själv har jag en dröm att bli läkare och tänker inte ge mig fören jag kommer in! Pluggar stenhårt på HP. Jag har dock påbörjat en annan utbildning, och kommer väl i “värsta fall” hinna avsluta den innan jag blir antagen till läkarprogrammet. Det innebär ju att en hel del av mina veckor av studiemedel/CSN är förbrukade. Hur har du löst det rent ekonomiskt? För jag gissar på att i och med att du avslutat en juristutbildning inte heller har haft tillräckligt med studiemedel/CSN för alla terminer på LÄK? Eller kan de göra undantag och utöka antalet veckor?

  (Förstår att jag egentligen borde höra av mig till direkt till CSN, men de kan vara så torra och kortfattade i sina svar ;) )

  Med vänlig hälsning, moa :)

 2. admin on 13 June 2016 at 21:51 said:

  Tack så mycket! :)

  Jo, mitt CSN tog slut efter en termin på läk. Jag har turen att ha ett företag vid sidan av och framför allt hjälp av mina föräldrar, och senare min man – utan dem hade jag verkligen fått leva snålt för att få det att gå ihop. CSN är, vad jag vet, ytterst restriktiva med att utöka antalet veckor, men jag försökte aldrig ens. Att jobba under utbildningen går, men det är tufft. Vill du verkligen in på läk och inte har möjlighet till ekonomisk stöttning från annat håll skulle jag nog rekommendera att inte plugga mer på något annat, jobba och spara pengar istället, och använda de resterande veckorna/terminerna av CSN när du kommit in på läkarprogrammet.

  Stort lycka till, berätta gärna hur det går för dig! :)

Kommentera!

Post Navigation