Första placeringen går mot sitt slut

Idag avslutade jag och min handledare på vårdcentralen. Jag ska dit imorgon också, men han är inte där då, så jag fick mina underskrifter och utvärderingar så att det är klart. Det blev en hel massa kryss (samtliga, faktiskt) i “utmärkt”-kolumnen, vilket alltid känns bra.

Johannelund har dessa två veckor erbjudit en salig blandning av patienter. Ett helt gäng som sökt för flera saker på samma gång, ospecifika saker som ont i magen, ont i ryggen och en hudförändring som de “ändå kan passa på att fråga om”. Det är patienter som inte är vidare enkla för en liten läkarkandidat att ta sig an. Meeen det får väl ändå sägas att jag har haft en idé om vad jag ville göra med majoriteten av patienterna.

Andra patienter har varit enklare åtminstone utifrån att de sökt för en specifik åkomma. “Jag har ont i tån” är liksom lite mer avgränsat än “Jag har ont här i höften, och det känns som att hjärtat slår dubbelslag ibland, och så är jag förstoppad och har diarré om vartannat”. Inte för att det alltid är helt enkelt att sätta diagnos ändå, men det är bara en sak att ta ställning till.

Lite förvånande, eller kanske inte, är hur många som söker för ångest. Det kan vara det som står som sökorsak, eller det kan vara något som kommer fram i ett samtal som handlar om bröstsmärta/magont/liknande. Jag blir berörd av dessa patienter, känner igen en hel del av mig själv i dem.

Idag kom en basgrupp av T3:or på Strimma till vårdcentralen. Det är kul att tänka tillbaka, och att känna att jag kommit en bra bit. Fick reda på att preklin nu bara kommer få ha vårdcentralsstimma under termin två och tre, medan ett och fyra blir på Clinicum med s k proffspatienter/skådespelare. Det tycker jag är trist. Att få känna sin egen utveckling över terminerna – det är trots allt en enorm kunskapsskillnad i början av T3 och i slutet av T4 – är en av många saker som är kul och bra med Strimman. Proffspatienter/skådisar är bara inte samma sak.

Själv ska jag om två veckor utsättas för Strimma II, där vi ska lära oss mer om svåra samtal. Det ska bli intressant. Ser inte fram emot att se mig själv på film (aldrig kul), men förhoppningsvis blir det lärorikt.

Kommentera!

Post Navigation