Ghana

Jag åkte till Ghana i juni 2010 och stannade i tre veckor. Jag arbetade under den tiden på ett barnhem i den lilla byn Kofi Ansa, som ligger tre-fyra timmars bilfärd från huvudstaden Accra.

Fakta om Ghana

I Ghana bor det nästan 24 miljoner människor på en yta som är hälften så stor som Sverige. Huvudstaden är Accra. Den viktigaste näringsgrenen är jordbruk; det sysselsätter 60% av arbetskraften. De största exportinkomsterna kommer från guld, kakao och timmer. Över 30% av alla hushåll är mycket fattiga.

75% av elektriciteten produceras av vattenkraft.

Två tredjedelar av invånarna är kristna. Överallt i Ghana finns kyrkor. I norr är islam stort.

Ghanas valuta är Cedi. När jag var där var 1 Cedi ungefär 5,50 kr.

“Obroni” är ett ord som ropas efter ljushyade. Det betyder “vit människa”.

Barnhemmet i Kofi Ansa

Barnhemmet Shalom Orphanage grundades 2008 i Kasoa. Det flyttade till Kofi Ansa 2009, sedan det blev för dyrt att vara kvar i Kofi Ansa. Lokalerna skänktes till barnhemmet av byns Cheif. Lokalerna är dock för små för de 24 barn och 3 vuxna som bor där, och för de pengar Susanna Benckert samlat in innan hon reste till Ghana började man bygga ett nytt hus till barnhemmet.

Barnhemmet är grundat av Joseph, 81 år. Hans son, Alwin, 36 år, jobbar också på barnhemmet, liksom Josephs fru Agnes, 70 år.

För att ta sig till Kofi Ansa åker man tro-tro från Accra till Kasoa, från Kasoa till Mankron, från Mankron till Nyanoa, och till sist taxi från Nyanoa till Kofi Ansa. Om det inte är mycket trafik tar det runt 3,5 timme. De närmsta lite större städerna är Bawidjase, Agona Swedru och Kasoa.

Alla mina inlägg som har med Ghana att göra hittar du här.

Kommentera!