Gynplacering

Sedan sist har jag hunnit igenom resten av anestesin, två veckor teori, och påbörjat gynplaceringen. Igår vid tiotiden på förmiddagen hade jag ännu bara gjort två gynundersökningar och dessa på proffspatienter, men när nu tisdagens kvällsmörker sänkt sig runtom oss är jag uppe i att ha gjort fler gynundersökningar än mina fingrar räcker till. Gyn har hittills varit riktigt trevligt, med bra handledare som låter en göra något.

Ls kommentar igår när jag sa att jag under eftermiddagen fått göra två gynundersökningar (och även försöka mig på två ultraljud) var att det nog var mer än han fick göra på hela sin placering. Det här är definitivt en placering där det är bättre att vara tjej. Det beror dock väldigt, väldigt mycket på hur vi presenteras också – “Hej, kan den här manlige läkarstudenten få titta på?” är något de flesta patienter säger nej till, medan “Hej, idag har jag en blivande kollega med mig,” å andra sidan är något bara ett fåtal har något emot. Man får ju ha respekt för att det handlar om gyn, vilket är väldigt privat för många – samtidigt som vi faktiskt måste lära oss. När vi gör AT och kommer ut till vårdcentral är det inte bra om vi inte har någon koll på hur man gör en gynundersökning.

Det blir fyra veckor på gyn, varav två på just gyn och två på förlossningen/mödrahälsovården. Vi ska ha kandidatmottagning, gå med på op, gå med barnmorska på förlossningen, och en massa annat trevligt.

Att få närvara på en förlossning kommer kännas väldigt speciellt. Jag följde med till förlossningen när jag gick med jouren på anestesin eftersom det behövdes en EDA, och det var lite märkligt att vara där igen, i en så annorlunda kapacitet. Svårt att förklara.

Samtidigt med praktiken gäller det att bolla barn, man, plugg och träning. Just plugget blir lite lidande när vi nu har E – förr pluggade jag alltid när L var på hockey, eller tränade, eller gjorde något annat, men nu måste jag ju ta hand om dottern när han är borta. När han är hemma tar det emot att sätta sig och plugga, för då vill jag ju träffa honom. Så, det blir en del bollande.

Eftersom dottern fyller ett år två dagar innan min examen kan jag också hålla rätt noggrann koll på exakt hur lång tid det är kvar… Iiih!

Kommentera!

Post Navigation