Hemma igen

Så var man hemma igen. Det känns på en gång som att det är en evighet sedan jag satt i stolen i arbetsrummet framför mina datorskärmar förra gången, men samtidigt som att det var hur längesedan som helst. I faktisk tid har det varit 2,5 vecka. Det har hunnits med Gränna, Jönköping, Barsebäck, Mauritius, Barsebäck, Jönköping, och Gränna (ses ett mönster?). Mauritius borde väl egentligen upprepas, med tanke på att fjorton dagar spenderades där, jämfört med några timmar till några dagar på resterande ställen.

Är nu också förlovad, vilket öppnat mina ögon för en helt ny värld av galenskap. Inte visste jag att ett bröllop skulle kunna vara så komplicerat att fixa som vissa på nätet får det att låta. Allt från de mest kreativa inbjudningarna till färgteman, från brudklänning till herrskor, från utseende på ringar till cupcake-tårta. Så detta är ett nytt hav av okunskap jag nu doppar tårna i, ungefär samtidigt som termin 5 börjar dra i mig och stadie II-tentan hägrar på horisonten.

På Mauritius roade vi oss i stor utsträckning med att utforska allt det som fanns under ytan. Sex dyk hanns med och jag tog mitt Advanced Open Water-cert. Efter det första dyket hade jag egentligen ingen lust alls att dyka mer – då hade vi vält oss baklänges från båten för att hamna i tre meter höga vågor som man kände hela vägen ner till arton meter, min luft tog nästan slut (10 bar kvar när vi skulle börja ta oss uppåt) eftersom utrustningen läckte och jag var stressad, vilket resulterade i att jag fick använda dykledarens luft hela vägen upp, och när vi kom upp igen, efter att ha tumlats runtruntrunt under säkerhetsstoppet på fem meter kom L upp i båten och gick rakt över på andra sidan och spydde, medan jag satt och var alldeles grön i ansiktet. Jag tyckte inte det lockade att upprepa upplevelsen. Efter att ha serverats anti-sjösjuketabletter gav jag dock det hela en chans till, och vi trivdes riktigt bra. Avslutningen på dyket i form av en papperslapp och en ring var givetvis svårslagen…

Sedan följde ett djupdyk ner till 30,5 meter där dyket i övrigt inte var särskilt spännande, samt ett strömdyk som var riktigt spännande – det var starka strömmar. Vid ena tillfället drogs jag med av strömmarna och L fick greppa tag i mig och hålla i mig för att jag inte skulle föras bort.

L följde däremot inte med när jag skulle göra mitt navigationsdyk. Jag fick navigera med kompass på 14 meters djup, rakt fram och tillbaka och i en kvadrat. Lyckades på första försöket med samtliga övningar, vilket överraskade mig själv.

Sista dyket blev delvis i strömmarna igen, och vi fick se både en örnrocka med ett vingspann på två meter och en jättesköldpadda som inte tyckte att det var kul att vi tittade på den, så den simmade iväg. Riktigt bra avslutningsdyk.

Utöver all dykning blev det inte så där vidare mycket gjort. Det var ju heller inte tanken. Vi traskade upp och ner längs stränderna, åt god mat och fick massage på spat. Jag läste ut både svenska fantasyboken Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins. Cirkeln var bra – om svensk småstad och med sex tjejer som huvudpersoner. De får reda på att de är häxor. Första delen av en trilogi, andra boken är Eld som jag ska införskaffa och läsa vid tillfälle. Cirkeln har nog en målgrupp som är något yngre än mig, mer i åldern som huvudpersonerna är (dvs gymnasiet), men jag gillar genren som tar magi och sätter det i vår vanliga verklighet, så jag gillade den.

Hungerspelen-trilogin var över förväntan. Jag såg Hungerspelen-filmen för ett tag sedan och tyckte att den var bra men förstod samtidigt inte riktigt bakgrundshistorien. Boken är bättre än filmen och förklarar givetvis mycket bättre bakgrunden. Boken är desto blodigare än filmen – de har väl tonat ner skräckdelarna för att kunna nå en större publik. Jag ser nu fram emot att se tvåan och trean när de kommer ut, det blir intressant att se hur de gör.

På vägen hem läste jag om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, vilket fortfarande är en fantastiskt rolig bok. (Läste den förra året och skrev om den.)

Hann med att skriva 30 001 ord under semestern, vilket gjorde L gnällig och mig glad. Bara halvfärdig med berättelsen, så det ska också hinnas med under de kommande veckorna. För en gångs skull har jag hela berättelsen klar för mig innan jag skriver den, vilket är ett ovanligt tillvägagångssätt för min del.

Nu väntar T5 om bara några dagar. Fram tills dess tänker jag ta det väldigt, väldigt lugnt. Färdigställde T3-kompendiet med de kompletterande sidorna idag – det är nu 118 sidor och de av er som köpt det kommer få mail om att få det nya så snart jag korrläst några av sidorna.

Och så ska jag tvätta, för det är väldigt vad tvätthögen är stor…

Kommentera!

Post Navigation