Högskoleförordningen och andra regler

Det är bra ibland att kunna lite juridik.

Igår fick vi veta att tentaresultaten dröjer ytterligare ett par dagar – tisdag verkar det som att de ska kunna komma nu. Det är bara det att tisdag innebär att det bara är en vecka till omtentan. Anmälningstiden till den tentan skulle gå ut idag, vilket innebar att hela klassen skulle få säkerhetsanmäla sig till omtentan (säker på att man fått godkänt kan man ju aldrig vara), vilket i sin tur skulle innebära att de fick boka en lokal för 70 pers, och sen skulle 70-80% avanmäla sig.

Men den stora grejen var ju att vi i så fall bara skulle ha fyra arbetsdagar (onsdag-fredag, måndag) på oss att plugga. (“Men ni har ju hela heeeelgen på er,” som en gammal Triss-reklam körde…). Och riktigt så funkar det inte.

Vi har ju en del regler som styr och ställer hur högskole- och universitetsvärlden får bete sig. Tragiskt få av mina kursare verkar veta om att Högskoleförordningen existerar baserat på kommentarerna jag fick igår när jag tog upp det, men så är det. Den finns, och diverse andra rapporter och regler. Och i rapporten Rättssäker examination från 2008 finns en bestämmelse om att man ska ha minst två veckor eller tio arbetsdagar mellan meddelande om tentaresultat och omtentan.

Trevligt nog har jag både MSF och MF:s utbildningsansvarige i klassen, och när jag hittat det jag tyckte var relevant lämnade jag det vidare. För fyra arbetsdagar mellan tentaresultat och omtenta är faktiskt inte något kursledningen kan sätta.

Det hela resulterade i att vi på kvällen, efter att MSF och MF (antar jag) haft en del kontakt med ansvariga, fick ett mail om att omtentan flyttas till senare datum, exakt när kommer senare. MSF och MF driver dessutom samma sak för en av terminerna under oss, som har precis samma problem. Borde bli samma resultat.

Student power! Och det är inte helt fel att hålla koll på vad det finns för regler…

3 Thoughts on “Högskoleförordningen och andra regler

  1. Hej! Efter en snabb koll så upptäcker jag att detsamma gäller för T2, som får 7 arbetsdagar på sig att plugga för omtentan, samt för T3 som får 8 arbetsdagar. Inte lika illa som 4, men ändå – fel. Vore intressant att få höra ansvarigas kommentar..

  2. admin on 24 January 2015 at 17:05 said:

    Hör av er till Stergios som är ansvarig för hela läkarprogrammet. Eftersom vi fick vår flyttad är det säkert möjligt för andra också. Ju fler som protesterar desto bättre.

  3. MissClearwater on 27 January 2015 at 09:12 said:

    T5 fick besked igår från MF att de INTE kommer att flytta T4-omtentan. Någon anledning eller kommentar på varför det inte sker har vi inte fått. Katastrof!

Kommentera!

Post Navigation