Jutsu för självförtroende

När man är i slutet av en termin och tenta-p hägrar som en djup och jobbig avgrund är det väldigt, väldigt bra att få sig en släng självförtroende, även om det kommer från trettiotalet tjejer i åttonde klass i en gammal gymnastiksal.

Anders, eminent tränare i jutsu, fick inbjudan att undervisa tjejerna i 1,5 timme. Detta som avslutning på ett projekt jag tror kallas DISA (Din Inre Styrka Aktiverad, om jag minns rätt), vilket är ett projekt för att stärka tjejernas självbild, lära dem hantera stress och konflikter, med mera. Lärarna som arrangerar det hela tyckte att det vore kalas att avsluta med självförsvar, som på många sätt är en fråga om inställning.

Anders ville ha med tjejer som assistenter, eftersom det var tjejer vi skulle undervisa. Jag anmälde mig som frivillig, liksom F. Det är väldigt bra att ha kvinnliga instruktörer till en sådan grupp – det blir många kommentarer i stil med, “Men vaddå, det funkar ju inte om det är en kille som är mycket större än mig som hoppar på mig,” om det är en manlig instruktör som försvarar sig. Förra gången jag undervisade en sån här tjejgrupp var jag orangebälte (hade tränat i ett drygt år alltså), men efter en sådan kommentar bytte jag och den manlige instruktören roller när vi undervisade, så att jag istället fick försvara mig.

Nu har det gått ytterligare nio år av träning och även om det inte varit så aktiv träning på sistone är det faktiskt så att det sitter utav bara fan om jag vill det. Jag fick visa en del, bland annat försvar mot stryptag bakifrån och stryptag bakifrån med armen, men det var när jag försvarade mig mot stryptag mot liggande som det verkligen small till i mitt försvar och tjejerna stirrade lite extra. Det är riktigt kul. Och sen blev det applåder och kommentarer i stil med, “Han får ju stryk!” och “Så vill jag också bli.”

If all else fails så kan jag i alla fall jutsu ganska bra.

Självförtroende-boost.

2 Thoughts on “Jutsu för självförtroende

  1. Mamma on 15 December 2011 at 08:29 said:

    Hurra vad du är bra! Kanon att du får agera förebild för tjejer i 8an. Alla tjejer behöver få reda på hur de kan försvara sig och eftersom jag vet att du är duktig på det så var det väl bra. Kram

  2. Anders on 15 December 2011 at 09:09 said:

    Jag kan bara hålla med. Dina tekniker satt fint. Jag hade inte en chans, utan låg ihopbuntad på golvet på nolltid. Tack för din medverkan, Det gav väldig positiv respons och skolan var väldigt glada att vi kunde komma och ha en så uppskattad avslutning på sitt DISA-projekt. Vi syns på träningen.

Kommentera!

Post Navigation