Känna sig behövd

Det är mycket och lite att göra på en gång. Det är lediga dagar som jag kan göra vad jag vill med, men jag fyller dem med jobb på akuten – sex pass från igår till slutet av månaden än så länge inlagda – och förberedelser inför sommarjobbet, samt hemsidan jag håller på med till en kund. Det är inte så mycket måsten utan jag fyller dagarna för att jag ogillar att ha dagar utan något alls att göra. (Det är inte heller så dumt att tjäna lite pengar, inte minst med en bröllopsresa om dryga två månader.)

Övriga terminer förbereder nu inför tenta-P som börjar nästa vecka eller till och med redan har börjat. Det känns oerhört ovant att inte själv ha ett tenta-P att vara hysterisk över. Och oerhört skönt… Antalet sålda kompendier har ökat något den senaste veckan – det är nu över femtio sålda T3-kompendier, totalt över 100 sålda kompendier för samtliga terminer. De kompendier som finns gratis har laddats ner mellan 1000 och 1200 gånger, så det är ju inte heller helt fel. Jag hoppas att ni har nytta av dem. Själv borde jag sätta mig med anatomin igen – det är nästan hemskt hur snabbt man glömmer allt, när det ändå satt som ett rinnande vatten till T2-tentan.

Så det är vad som händer just nu.

Vad gäller kommentarer på nyhetsflödet just nu kan jag säga att denna artikel om att psykiskt sjuka kan ordineras att gå till jobbet gjorde mig väldigt glad. Sedan jag läste Sjukvård till vanvett av Åsa Kadowaki har jag funderat över hur det kan vara en bra sak att isolera personer som inte mår bra – för det är ju det som händer om man sjukskriver någon. De isoleras. Att gå till jobb är trots allt att tvingas ut, att träffa människor – inte kan det vara bra att helt skippa det om man är deprimerad?

Detta tyckte jag var mycket vettigt sagt:

Tidsgränserna i sjukförsäkringen fungerar för de somatiska sjukdomarna, men de senaste månaderna har jag verkligen stärkts i tron att frånvaro från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben. Det finns naturligtvis undantag, men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och att inte känna sig behövda.

~ Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M)

Jag hoppas att det blir något av det. Jag säger inte att man måste jobba heltid, men deltid definitivt. Det är inte nyttigt att isoleras och känna att man egentligen inte behövs. Vilket ju, om man ska koppla det till vad jag skrev ovan om mina dagar, är varför jag fyller mina dagar med jobb av olika slag. Jag vill ha en meningsfull tillvaro där jag känner att jag behövs.

Kommentera!

Post Navigation