Kanske blir det allvar förr eller senare…

Nu känns det som att skolan snart kommer att börja på allvar. Igår hade vi föreläsning i latinsk grammatik, med allt vad sjukt komplicerat det innebär. Detta är första meningarna på den handout vi fick ut:

Substantiven i latinet tillhör alla var för sig en av fem deklinationer. De fem deklinationerna innehåller vardera sex kasus (ändelser) och i regel tre genus. Beroende på vilken deklination och vilket genus substantivet tillhör, varierar dess ändelse. Genom att böja (deklinera) substantiven i olika kasus får de olika betydelse i en sats. […] Vid anatomiska termer används dock bara nominativ (grundformen) och genitiv (ägandeformen) i båda numerus (singular och plural).

K kanske förstår ovanstående, med sina språkstudier? Dock har inte svenskan deklination, så riktigt allt kanske inte är att kännas igen.

Oavsett vilket så får jag lite magsår av tanken på all latinsk anatomi vi ska kunna till slutet av våren. En del av det ska vi kunna redan till tentan i januari, men rörelseapparaten kommer under T2. Samtidigt har en hel del av dem trots allt vettiga namn – vena cava superior: ven stort hål övre: övre hålvenen. Men vi får väl se – jag kör enligt principen att om andra kan, så kan jag.

Det andra som får mig att känna det som att vi nog faktiskt snart börjar med vettigheter är att mina böcker från Bokus kom idag. Jag gick till stada (trodde det skulle ta 30-45 minuter; det tog 25) och hämtade ett tungt paket på utlämningsstället. Det vägde ett ganska stort antal kilon. Tog bussen hem, för det var fullständigt otympligt att gå och bära på. Sex av sju böcker har anlänt, den som är kvar är Netters Atlas of Human Anatomy.

Bild av mina fina nya böcker:

Alla mina nya böcker!

Det är Essential Cell Biology, Rörelseapparatens anatomi (för T2), Larsen’s Human Embryology, Clinically oriented anatomy, Stryers Biochemistry, och Anatomisk bildordbok.

För att dra ner mig från min ‘yay!’-känsla om att saker och ting går framåt sitter jag dock för närvarande och gör min poster för fredagens presentation av våra förbättringsarbeten. Vi går på dagis, som jag skrev på FB tidigare idag.

ETA: Jag menar inte att klanka ner på någon annan vetenskap. Jag menar att jag tror att forskning inom läkarvetenskapen vanligen presenteras på klipp-och-klistra-posters. Det är möjligt att jag har fel. Oavsett vilket menar jag inte att någon annan forskning på något sätt är mindre värd.

Min poster så här långt...

Suck och stön är det i alla fall. De tomma vita ytorna ska fyllas med någon sorts fakta om vad man bör äta och inte äta. Whoopee.

I andra nyheter ska jag inte träna ikväll. Mer suck. Drog något skumt i benet igår innan jag började träna och idag gör det ont. Så det får bli vila idag och imorgon. Tråkigt…

Kommentera!

Post Navigation