Klättring, Nollan och pipettering

T6 fortsätter så smått, fortfarande lagom utspaceat i ledighet. Imorgon börjar terminen officiellt. Idag fick jag lära mig pipettera från de blodprover jag kommer ta av mina försökspersoner. En del av proverna ska nämligen centrifugeras och plasma respektive serum frysas in och sparas för senare undersökning, om vi känner för det och har tid med det. Det ingår inte i det här projektet, men jag kommer ha chans att göra det i sommar. Fem veckors forskningssommarjobb ser det ut som nu.

Vi har börjat få in intresseanmälningar, vilket är kul. Att vi inte fick så många förra veckan är inte oväntat med tanke på att skolan inte börjat än då, men idag har de flesta upprop. Förhoppningsvis går de och glor på sina terminstavlor, i jakt på begagnade böcker och annat roligt, och ser då lapparna jag satt upp om studien.

Ikväll blir det amanuensmöte. Jag har blivit klinfys-amanuens (klinisk fysiologi) vilket innebär labbar i blodtryck och perifer cirkulation, spirometri, och hjärt- och lungstatus för T2. Ska bli riktigt skoj, även om det nog mest blir auskultering denna termin. Ikväll blir det uppstartsmöte för att lägga schema och sånt.

Igår bestämde jag mig för att testa en helt ny sport – klättring. Jag kom på denna idé för någon vecka sedan och hade inte tagit tag i det, men i lördags gick jag till Campushallen för att möta upp L efter att han kört två timmar spinning, och då såg jag att de har en klättervägg där. Efter fråga till receptionisten fick jag veta att det finns pass på söndagkvällar där man får prova på, så igår tog jag chansen. Det blev fem och en halv vända uppför klätterväggen. Som nybörjare och för den delen en person med ganska mycket armstyrka blev det givetvis så att jag drog mig uppåt med armarna en del, även om jag försökte jobba med benen, vilket gjorde att jag i slutändan var ganska skakig i armarna. Men det var skoj. Förmodligen ingenting för höjdrädda, men förutom det så kändes det som bra träning. Fick några blåmärken av det, tydligen, märkte jag idag, men det är jag van vid från jutsun.

Idag börjar nya Nollan på Hälsouniversitetet. Det är en lustig grej, för de som börjar idag på alla program som inte är läk, kommer att bli klara samtidigt som jag blir klar. Tror jag ska ta mig till HU och titta på de små grönfluffiga mössorna och de blåa skyltarna, det är alltid kul. De ser så förvirrade ut. Att det bara är två och ett halvt år sedan jag var där är en bisarr känsla, minst sagt. Skillnaden i kunskap är så löjligt enorm. Samtidigt känns det fortfarande som att man bara precis skrapat på ytan. Det är en känsla man får vänja sig vid. Kul är att en kompis från akuten nu kommit in på läk. Första gången jag känner någon som börjar på läk här i Linköping.

Ovanpå ledigheten väntar jag på tentabesked. Jag hatar att vänta på tentabesked.

 

Kommentera!

Post Navigation