Köld- vs värmereceptorer

Kroppen har fler receptorer för köld än för värme, om jag minns rätt från något av höstens senare basgruppsfall. Många fler receptorer för köld; det var någonstans i ordningen 9 köld/1 värme. Det är viktigare för oss att kunna känna av kyla.

Tror jag är likadan med uppfattningen om negativ respektive positiv feedback. Nio receptorer för negativt för varje positiv receptor. Tar upp massor av kommentarer som inte är så bra medan de positiva knappt registreras. Du är elak, säger någon, och det mal i huvudet om och om och om och om igen. Gör något åt det då, skulle väl de flesta säga. Men jag tycker inte att jag är elak. Jag är rak – jag står för allt jag säger – och som A-M konstaterade i ett av sina (ofta mycket insiktsfulla) blogginlägg

De flesta starka karaktärsdrag som ofta kan uppfattas som negativa kan vara den mest positiva egenskapen i en annan situation.

Klasskamrater till mig, som för många många år sedan någon gång i grundskolan eller tidigt gymnasium skulle beskriva mina bästa respektive sämsta sidor konstaterade att min mest positiva sida var den samma som min mest negativa: Jag är ärlig. Ovanpå det är jag bra på att fälla snabba sarkastiska kommentarer. Oftast en dålig kombination när man är med människor som inte kan hantera det. Jag brukar lösa problemet med att mest umgås med sådana som kan hantera det; efter ett tag blir dessa uppenbara. När jag sedan tvingas i close quarters med människor som antingen bara inte är vana vid mitt sätt, eller inte kan hantera det, blir det lite jobbigare.

Jag lär mig efter hand och ibland håller jag helt enkelt tyst. Fast då frågar folk vad som är fel. Folk blir liksom vana vid att jag pratar…

Undrar om Awesome Boys har den motsatta uppsättningen receptorer. Nittio procent positiva och tio procent negativa? Skulle förklara en del.

One Thought on “Köld- vs värmereceptorer

  1. Jag har själv funderat en del runt det där. I mångt och mycket har jag upptäckt, utan statistiska värderingar eller empiriskt förhållningssätt nota bene, att människor som är väldigt ärliga och har möjligheten att kunna replikera med snabba sarkastiska kommentarer är mer av Typ-A personligheter. Jag känner tillika igen mig själv i resonemanget och faller in i samma kategori ungefär som den du beskriver.

Kommentera!

Post Navigation