Krav på “hälsokost”

I dagens tidning kan man läsa den stora, feta förstasidesrubriken “Hälsokostens positiva effekter sågas“. En omfattande granskning av drygt 2 700 hälsopåståenden om livsmedel, kosttillskott och enskilda ämnen har gjorts av Efsa, en europeisk myndighet för livsmedelssäkerhet – och de har kommit fram till att oliv- och rapsolja samt valnötter i stort sett är ensamma om att ha en positiv effekt som går att dokumentera vetenskapligt. Ett gäng av de preparat man testat har till och med negativa effekter.

Hälsokostbranschen får försvara sig, med vd:n för häsokostföretagarnas branschorganisation Ingrid Attemyr i spetsen.

Det finns ett antal forskningsstudier som visar att probiotika har goda effekter på tarm och mage. Men eftersom studierna är gjorda på sjuka individer godkänns de inte av Efsa som kräver att den hälsobringande effekten ska kunna bevisas på friska individer.

Ingrid Atteryd anser det vara en alldeles för hård och strikt tolkning av vad som kan anses vara vetenskapligt beprövat.

~ Hälsokostbranschen starkt kritisk till Efsas granskning, i Corren

Hur kan det vara en “för hård och strikt tolkning”? I just det här fallet diskuteras probiotika, bakteriekultur som många typer av filer och juicer gör reklam för att innehålla (och som dessutom kostar betydligt mer än vanlig fil och juice utan dessa kulturer, så ka-chiiing för företagen som säljer dem). Probiotikan anges, i åtminstone två reklamfilmer jag kan dra mig till minnes på rak arm, vara hälsofrämjande – och det handlar inte om att sjuka individer ska ta dem i reklamfilmerna, utan friska personer. Hur kan det då vara ett för hårt krav att ställa på produkten att den faktiskt ska ha effekt på friska människor?

Idag är det enda kravet på kosttillskott, som klassas som livsmedel, att det uppfyller samma krav som generellt för livsmedel: de får inte vara skadliga, smittförande eller på annat sätt otjänliga som människoföda (enligt Livsmedelsverkets sida om saken). Det finns inga som helst krav på att de faktiskt ska göra vad de lovar. Fil, juice och så vidare är givetvis också livsmedel och följer således också samma regelverk.

Om kosttillskott med vitaminer och mineraler säger Livsmedelsverket:

Kosttillskott med vitaminer och mineraler (spårämnen) har funnits länge. De är i de flesta fall vetenskapligt beprövade, och innebär knappast någon hälsorisk om man följer rekommenderad dosering. För de flesta människor i Sverige finns dock inte något behov av extra kosttillskott av den här typen.

~ Finns det risker med hälsokost, Livsmedelsverket.se

I samma försvarsartikel av branschen i Corren som ovan fortsätter Ingrid Attemyr:

Förändringen innebär ett jättearbete för branschen, men det blir framförallt problem för konsumenterna när bara substanserna får skrivas ut på förpackningen, varnar Ingrid Atteryd för.

– Det kommer att finnas en massa produkter som vi inte kan berätta vad de är bra för.

På vilket jag återigen blir väldigt fundersam. Branschen får berätta om vad produkterna är bra för – om de kan bevisa att de har den effekten. Om de inte kan bevisa effekten får de inte säga något. Hur är det inte ett helt och hållet vettigt förhållningssätt? Enligt Ingrid Attemyr blir det svårare att introducera nya produkter om branschen inte får berätta vad de är bra för. Igen – om de är bra för något och det kan bevisas får de ju skriva ut det. Vad är problemet? Bevisa att era produkter gör någon nytta för friska individer så får ni skriva om det allt ni vill.

Rent generellt är jag inte särskilt förtjust i kosttillskott och hälsopreparat. Jag tar järntabletter ibland – gav blod igår och mitt Hb-värde var lite lägre än vanligt så nu kan det behövas – men det är det enda. I övrigt tror jag mycket mer på att äta en hälsosam och varierad kost, röra sig och så vidare. Att trycka i sig piller med en massa vitaminer i kan inte leda till annat än att det blir överskott på vissa saker i kroppen och det onödiga rensas ut av njurarna och kissas ut. Känns som onödigt extrajobb för njurarna.

3 Thoughts on “Krav på “hälsokost”

  1. Man kan ju tycka att det skulle vara helt normalt om man bara får skriva om någon effekt om den faktiskt finns och är bevisad, men men. Det kastas nog bort ganska mycket pengar i Sverige idag på ingenting, mycket för att många har dålig koll (jag själv inräknad, får jag nog säga). Finns dock vissa extrema fall. Läste om en kvinna som gav sina barn kalciumtabletter eftersom de inte drack mjölk: “Mjölk klibbar ihop i tarmen.”

  2. admin on 19 August 2011 at 14:56 said:

    Nej, jag kan inte särskilt mycket om kosttillskott och sånt heller, men det känns som att sunt förnuft räcker ganska långt.

    …heh 0_0 Vissa människor borde inte få skaffa barn.

  3. Svar: Känn dig bara träffad om du ser det som ett uttryck för plugg-beundran. :)

Kommentera!

Post Navigation