Labbar och feber

Veckan har inte börjat världsbäst, med feber och jobbighet. Jag har inte haft feber på år och dag, och om jag inte får feber igen under det närmsta decenniet så är det helt okej. Helst inte efter det heller. Det är ju bara störigt. Tur att det finns magiska piller (Ipren) som hjälper.

Igår hade vi rolig labb – blodtryckslabb. Fick öva på att känna puls på varandra – kände på aortan genom att trycka på magen, och sen puls i ljumsken, i knävecket (svårt) och båda artärerna i foten. Samt a. carotis (halsen) och lite olika roligheter med artärerna i handleden. Därefter faktisk blodtrycksmätning, vilket jag finner väldigt roligt och det känns så väldigt medicinskt. Egna blodtrycket låg någonstans runt 110/70 när M mätte, vilket är alldeles lagom. Rent generellt är labbarna kalas tycker jag – man får öva på riktigt användbara saker och lära sig att ta i andra människor. Att bedöma aortas storlek genom att trycka på magen kräver liksom att man faktiskt trycker lite och då gäller det att våga göra det.

Labben följdes av “Informationssökning” vilket inte är det minsta spännande (Vad är en avhandling? Hur söker man i bibliotekskatalogen? Med mycket mera på den nivån.) och sedan Litteraturstrimma. Den senare tänkte jag skulle bli lika trist som vanligt, men trots att våra diskussioner utgick från den obegripliga filmen “Det sjunde inseglet” (Bergman) blev de faktiskt bra diskussioner om religion, genus och diverse annat. Filmen var annars en sådan som jag är övertygad om är fylld till bredden av symbolik och dolda budskap, men jag förstår inte vad symboliken och de dolda budskapen är vilket gör att filmen mest blir väldigt skum och rörig.

Idag började vi 8.15 och slutade 19.00. Det var inte riktigt så illa för mig som för vissa som hade labb hela eftermiddagen; jag hade tacksamt fem timmars håltimme eftersom jag och min basgrupp gjorde labben igår. Fixade att plugga lite, även om jag mest var yr i huvudet och småfebrig. Basgruppsfallet är om hjärtat, vilket är spännande.

Kollade sökord och statistik för bloggen och noterade att mina inlägg om dödshjälp plötsligt seglat upp som enormt populära. Har en misstanke om att ettorna som läser HEL bland annat gör fallet om dödshjälp. Mina inlägg kommer högt upp i Googles rankning, om man söker på t ex “dödshjälp motargument”. Hoppas i så fall att mina inlägg hjälper, det var något av det jag faktiskt fann intressant under HEL-kursen…

2 Thoughts on “Labbar och feber

  1. Doktoranden on 15 February 2011 at 21:36 said:

    Här är ett tips till att känna pulsen i knävecket (vilket jag själv fick mig lärt av en mycket duktig kirurg under ett helgpass på akuten). När pat har knäleden böjd (oftast liggandes på brits/säng), ta med pek- och långfingrarna på båda händerna och låt dem mötas mot varandra i knävecksgropen. Tryck inåt med alla fingrar och dra därefter långsamt fingrarna åt sidan. Du lär känna pulsen från a poplitea i 9 fall av 10.

    :)

  2. admin on 4 March 2011 at 16:11 said:

    Ett sent tack, men ändå – tack :) Ska testa nästa gång!

Kommentera!

Post Navigation