Läkarutbildning i Kalmar

Idag är det Dagen Innan Tenta-P börjar, och vi hade vår sista föreläsning för terminen. Långtidssjukskrivning. Vi kommer ju träffa patienter som hamnar i den situationen, så det är säkert bra.

Mitt i en av pauserna upptäckte jag dock ett inlägg på Facebook – läkarutbildningen skulle slå rot i Kalmar. Enligt den ursprungliga artikeln skulle det vara Lunds universitet som fick filial där, men när nyheten spreds i klassen (vi har ordföranden i Medicinska Föreningen, flera ledamöter från MSF, och utbildningssekreteraren i vår klass) stod det snart klart att det inte var Lund, utan Linköping som skulle sätta studenter i Kalmar. Studenter som antas från och med våren 2015 kommer att under sina klinterminer bli placerade på heltid i Linköping, Jönköping, Norrköping eller Kalmar. Detta för att det inte funkar att ha så många studenter i Linköping.

Det som folk, inklusive jag själv, är något upprörda över? Att ledningen inte över huvud taget har frågat studenterna. MF som är vår sektion i kåren Consensus har alls inte fått någon information, än mindre blivit tillfrågade vad de tycker. Det har ryktats om att det här varit på gång, men inte mer än så.

Ledningen visar tyvärr med all önskvärd tydlighet att studentinflytande är humbug, och att kåren mer är till för att ordna fester och se till så att studenterna får idrotta.

Jag var med på MF:s fullmäktige för någon vecka sedan, i roll av kursrepresentantsuppleant eftersom en av våra kursrepresentanter inte kunde närvara. Och medan jag blir tokig av den nära nog galna följsamheten till regler och stadgar, så var jag väldigt imponerad av alla dessa människor som orkar engagera sig. Folk som lägger ner en stor del av sin tid för att vi andra studenter ska få det bättre och för att vår röst ska höras. Läkarprogrammet är inte ett lätt program att läsa, och så där väldigt mycket fritid har man inte alltid, och ändå orkar folk.

Att universitetsledningen inte ens tillfrågar dessa otroligt ambitiösa människor innan de beslutar saker är ju som att kasta skit i ansiktet på dem. På oss. På alla oss läkarstudenter som faktiskt får sägas ha den allra största inblicken i hur vår utbildning fungerar. Det är mycket möjligt att en filialverksamhet till de tre orterna är helt nödvändig, och att även MF skulle komma fram till detta – det är inte det som är poängen. Poängen är att kåren inte bara ska vara något fint att titta på, som universitetsledningen sedan kan köra över.

Jag är glad att det bara är ett och ett halvt år kvar tills jag checkar ut som student.

Kommentera!

Post Navigation