Läsande av alla slag

Har väldigt svårt att skriva om nu.

En del saker jag vill skriva om men som får hållas till dagboken, för oavsett att jag kan vara ärlig så är det privat. Alla ska inte veta allting alltid, det är ohälsosamt.

Andra saker kanske jag borde skriva om, men jag bara känner inte för det.

Läser cellbiologi just nu. Telomerer, kromatider, homolog rekombinering, depurination… Kopiering och reparation av DNA. Det är väldigt spännande och när jag läser det inser jag att jag plötsligt kommit till punkten där jag läser det mer avancerade om det, för på en miljon ställen i boken skriver författarna, “Det här är inte väl utforskat; mer forskning görs/krävs.” Så låter det inte när man läser på gymnasienivå – man kommer inte djupt nog ner i celldelningen. Nu gör vi plötsligt det. Samtidigt är The Essential Cell inte extremt djupgående. Bra bok.

Läser “The Picture of Dorian Gray” samtidigt, den bok vi valde på litteraturstrimman. Den är riktigt bra, som väntat. K har pratat om den boken många gånger i väldigt varma ordalag. Jag läste “Spöket på Kanterville” för ett tag sedan, även den bra. “Dorian Grays porträtt” innehåller så otroligt många citeringsvärda passager att det är helt löjligt. Lord Henry har utläggningar som är både underhållande och groteska i sin arrogans.

He is some brainless, beautiful creature, who should always be here in winter when we have no flowers to look at, and always here in summer when we want something to chill our intelligence.

Lord Henry, innan han möter Dorian Gray för första gången

Young men want to be faithful, and are not; old men want to be faithless, and cannot.

Lord Henry om otrohet

My dear boy, no woman is a genius. Women are a decorative sex. They never have anything to say, but they say it charmingly. Women represent the triumph of matter over mid, just as men represent the triumph of mind over morals.

Lord Henrys syn på kvinnor…

…bland många andra briljanta uttalanden. Oscar Wilde är fantastisk. Jag är halvvägs genom boken och ser fram emot resten. Sen ska väl sägas att den läser som slash fic. Beskrivningarna av Dorian Gray, gjorda av både Lord Henry och Basil Hallward (framför allt den senare) är mer än lovligt homoerotiska (“As long as I live, the personality of Dorian Gray will dominate me. You can’t feel what I feel,” är bara ett av många, många uttalanden Hallward gör), vilket kanske inte är så märkligt med tanke på författarens läggning. Kvinnorna, å andra sidan, är mest bara korkade.

Eftersom jag lånade en “The Complete Works“-bok kan jag dessutom fortsätta läsa hans andra berättelser sedan, om tiden medger.

Annars tänkte jag läsa någon av Jodi Picoults böcker. Hennes “Allt för min syster” blev nyligen film och vi såg den igår när vi hade tjejkväll. Bra film, med många aktuella etiska konflikter, även om jag velat se den utan Cameron Diaz i rollen som modern. Hon tar för mycket plats. Jag lånade Picoults “19 minutes” på biblioteket; den är näst på läslistan.

Mycket läsning är det just nu. Pausade med ett apkorkat avsnitt av Smallville tidigare, men nu ska jag läsa om de kapitel vi hade till förra basgruppsmötet. Tidningen idag sa att det är sju veckor till den 22 december då det åter går mot ljusare tider, vilket gör mig något skräckslagen – inte för att jag inte trivs med ljusare tider, det gör jag onekligen, men för att det innebär att jag har sju veckor tills jag ska kunna allt möjligt vi inte har en aning om just nu.

Å andra sidan betyder det också sju veckor till sooolen!

Kommentera!

Post Navigation