LCHF och miljön

I Sydsvenskan idag uttalar en krönikör att LCHF borde vara LCHE, för Low Carb High Ego. Detta eftersom vi utarmar världen genom att äta så mycket proteiner:

Det stora flertalet som äter enligt LCHF-metoden äter högst upp i näringskedjan, mycket kött, mjölkprodukter och ägg. Det rimmar illa med de utmaningar vår planet står inför.

Eftersom miljöaspekten var den absolut första protest jag mötte mot att äta LCHF kommer jag bemöta den – för jag tycker inte att den stämmer.

Jag har sedan jag började äta LCHF inte ökat mängden kött. Jag har ökat mängden ägg, men eftersom jag väljer ekologiska från hönor som fått gå fria tycker jag att det är okej. Kött i övrigt har inte ökats, varesig i form av rött kött, fisk eller kyckling. Vi gör middag och till den ingår en lika stor del av kött som tidigare – men nu ingår inte pasta, utan mer fet sås (eller blomkålsmos – mmmm gott). Grönsakerna är i ungefär samma mängd som förr, men de ska ha växt ovan jord. Hade jag kunnat välja helt ekonomiskt fritt hade jag köpt allt ekologiskt, men det finns begränsningar för vad mitt konto håller för, nu precis som innan LCHF. Och mycket grönsaker blir det.

Efter maten är jag mätt och behöver inte, till skillnad från förr, avsluta med något sött, till exempel godis. Om man nu vill tro Livsmedelsverket om något kan man läsa det här om godisproduktion:

– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson.

Vilket blir man mättast på – portionen fläskkött eller påsen med skumgodis? I rapporten LMV hänvisar till står det följande:

The climate change contribution of a 125g packet of Ahlgren’s car sweets at the factory gate is 0.48kg of CO2 equivalents […]

~ The environmental impact of the consumption of sweets, crisps and soft drinks, s 35

Så bra är det med alla som springer och köper godis under kafferasten… Eller en apelsin från andra sidan jordklotet – den är definitivt inte miljövänligt att flyga hit. På samma sätt behöver jag inte äta mellanmål mellan måltiderna – tidigare har jag ätit banan och andra frukter på förmiddagen, och mackor på eftermiddagen.

Smöret är svenskt (vad jag vet, det står “svenskt smör” på det i alla fall) och visst kräver det djuruppfödning – å andra sidan har våra mjölkinköp sjunkit till nästan noll, så det går lite på ett ut inbillar jag mig (säkerligen inte exakt om man tittar exakt på siffrorna, men jag vet inte vart jag hittar exakta siffror på hur mycket). Eftersom jag fick kommentaren om att det inte bara är köttindustrin som kräver djuruppfödning utan även mjölkproduktsindustrin kanske vi ska föreslå att alla inte bara blir vegetarianer, utan veganer? Här är en artikel i Sydsvenskan från 2010 om hur utsläppen skulle förändras:

– Om tio procent av Finlands befolkning blev veganer skulle alltså utsläppen av växthusgaser minska med 0,7 procent, säger Helmi Risku-Norja.

[….] Enligt forskarna blir skillnaden än mindre om veganen valde ekologiskt odlade frukter och grönsaker. Ekologisk odling ger lägre skördar och kräver därför större arealer. Och det är, skriver de i artikeln, själva brukandet av jorden som ger de allra största utsläppen av växthusgaser när maten produceras.

Diskussionen är inte så enkel som att det är dåligt att äta kött och bra att äta tallriksmodellen. Om man mitt i vintern i Sverige äter en massa grönsaker och frukt är sannolikheten ganska hög att de inte kommer från Sverige (och om de mot förmodan gör det har de växt i växthus), utan färdats långa vägar. Det är inte så enkelt som vegan = bra och köttätare = dålig (och LCHF = sämst).

För vidare läsning är Kostdoktorns genomgång av olika koldioxidutsläpp per kilo matvara intressant. Tydligen äter vi 20 kg banan/svensk/år – inte kan det vara miljövänligt? Jag minns i alla fall inte senaste gången jag såg bananer växa i Sverige… :) Han listar också hur man kan äta LCHF miljövänligt – till exempel såsom vi, genom att äta kyckling och fisk flera gånger i veckan, eftersom utsläppet då beräknas vara betydligt mindre. Grönsaker efter säsong, liksom frukt om man nu tvunget vill ha det.

Naturskyddsföreningen har en hög tips om miljövänlighet (de stämmer till stor del med ovanstående från Kostdoktorn, tyckte jag vid snabb genomläsning); jag försöker fortfarande följa dem så gott jag kan. Där ingår vegetarisk mat, vilket vi gör när vi äter t ex avokadosoppa till middag.

Jag tänker mer på vad jag köper och stoppar i mig nu än jag gjorde tidigare. Jag äter inte mer kött. Jag äter totalt sett mindre mängd mat. Jag äter inte massor av frukt från andra sidan jordklotet. Jag vill väldigt gärna tro att allt detta sammantaget inte är ego, utan positivt – för mig och för miljön.

Kommentera!

Post Navigation