Livets olikheter

Vilka olika saker livet bjuder på.

Jag står och vispar grädde till helgens tårta och samtidigt lägger vi bud på ett hus.

Jag tänker på bokmanuset jag precis skickade in till förlag och sedan sitter jag och lyssnar på ett brytpunktssamtal.

Ett brytpunktssamtal är ett samtal där doktorn, patienten och eventuella anhöriga bestämmer att en viss behandling ska avslutas eftersom det inte längre finns en mening. Ett brytpunktssamtal sker till exempel då man övergår från kurativt syftande behandling, sådan som är tänkt att göra patienten frisk, till att istället inrikta sig på att patienten får god livskvalitet ihop med så långt liv som möjligt, men det finns inte längre några utsikter om att bli frisk. Ett annat brytpunktssamtal sker när man går över från behandling som försöker förlänga livet, till att bara försöka göra döden så bra som möjligt.

I våras var det sista fallet på tentan om brytpunktssamtal. Jag fick nästan full poäng på det fallet, tror jag missade två poäng av drygt trettio. Jag skrev och skrev och skrev.

Och ändå är det inte alls samma sak att ha samtalet i verkligheten.

Det borde ju inte vara förvånande, är inte förvånande, men det är inte förrän man sitter där som det verkligen slår in i en. Personen framför mig får höra att det inte finns mer att göra. Döden kommer och vi har inte något mer att sätta emot.

Pratade efteråt med professorn som höll i samtalet. Om att vara tydlig med vad som händer, vad som komma skall, men att samtidigt inte stjäla hoppet från patienten. Att hopp, hur litet och osannolikt det än är, kan vara det som får patienten att fortsätta kämpa, fortsätta ha livskvalitet.

Det var en intressant dag på onkologen idag.

Kommentera!

Post Navigation