Magtarmsjukdomar och hockey

Lördag förmiddag igen, tiden springer förbi. Eftersom L går upp 6.45 om morgnarna är jag oftast uppe nån gång runt 7 också, så helgerna är sköna för då får man sova ut.

Veckans basgruppsfall har bjudit på IBS och nu IBD. Irritable Bowel Syndrome respektive Inflammatory Bowel Disease. Jag tycker tyvärr att magtarm är aptråkigt och eftersom IBS dessutom är en hittpå-diagnos för tillstånd man inte vet orsaken till… det är svårt att läsa om. Det är jobbigt för patienterna i fråga, men det handlar mer om bemötandet av dem än om så mycket läkemedelsbehandling, eftersom det inte finns något patologiskt fel att hitta. Det finns “fynd” som är gemensamma bland en del av de som har IBS, men inget mer generellt än att man på olika sätt har problem med magen som inte kan förklaras av annan sjukdom. IBD är mer konkret – som hörs på namnet är det inflammatoriskt och man ser också både histologiska och makroskopiska förändringar.

I torsdags roade jag mig med en kväll hos C, där det blev lite lätt middag, hockey på datorn eftersom C:s pojkvän spelade, och trevligt sällskap med två av L:s andra f d kursare. Det var en trevlig kväll. Det pratades mycket medicin av självklara skäl, en hel del mat, lite jämställdhet och mycket annat. Jag gjorde LCHF av maten genom att äta kotlett med sås och lite utplockning av de ungsrostade grönsakerna. Semlan till efterrätt var kanske mindre LCHF, men… :)

Fortsatt intresse i kost, lågkolhydratkost, diabetes, mättade vs omättade fetter, med mera. Läst ut Matrevolutionen (rekommenderas fortfarande för alla; den blir en aningen upprepande och är lite selektiv i vilka studier författaren lägger tyngd vid, men den är väldigt lättläst och en riktig ögonöppnare), läser nu Forskningsfusket! som är oerhört intressant inte bara gällande kost utan även för att förstå dagens medicinska forskning inom alla fält. Den har en lång redogörelse för hur läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin har utvecklats i något som nästan får kallas symbios. Än idag satsar livsmedelsföretag enorma summor på forskning – men det är ju knappast så att CocaCola kommer sponsra forskning som konstaterar att socker är dåligt. Ralf Sundberg som skrivit boken har också en blogg som jag lagt till i länklistan här i sidan. Har också lagt till diabetes.doc (allmänläkare som skriver om diabetes) och Coltingblogg (triathlonmästaren Jonas Coltings blogg).

Nästa bok på läslistan, nu hemlånad från biblioteket, är Den hemlige kocken om alla dumheter som stoppas i maten för att den ska bli billigare att producera men ändå smaka “rätt”. Det är bra med böckerna, för de innehåller massor av referenser till andra böcker, så man kan bara fortsätta läsa och läsa.

One Thought on “Magtarmsjukdomar och hockey

 1. Hej!

  Rubriken hade lika gärna kunnat handla om det jag gått igenom och vad som kommer att bli ett uppmärksammat område framöver. Därför råkade jag hamna här..

  Hockeyspelare äter mycket NSAID och får då extremt taskiga magar. Samtidigt äter man ofta inte alls bra vilket tillsammans med hög belastning leder till inflammationer.

  Jag kan babbla hur mycket som helst i detta eftersom jag blivit nörd på kosten och hälsa.. men men. Om du skulle ha tid i framtiden får du gärna dra ett mail så kan jag berätta mer.

  MVH

  FD Hockeyspelare

Kommentera!

Post Navigation