Med utgångspunkt i odödlighet

Vad händer om en människa man bråkar råkar ut för något?

Det finns gott om folk som jag av olika anledningar inte pratar med längre – självvalt eller valt från deras sida. När det är val från min sida ligger det i att jag blivit besviken på deras beteende, att vi bråkat om något, eller någon kombination därav. Men så funderar jag, vad händer om de råkar ut för något? Om de blir allvarligt sjuka eller råkar ut för en olycka?

När vi bråkar med andra människor utgår vi, tror jag, från såväl vår egen som motpartens odödlighet. För hur många människor vill egentligen att en relation skall sluta med hat och avsky? Om någon man verkligen brytt sig om en gång men som man nu bråkar med råkar ut för något allvarligt, hade man då fortfarande valt att hålla sig borta? Jag inser att det beror på grunden till bråket, givetvis, men ändå. Jag tror att vi alla omvärderar vad som är viktigt och oviktigt – så också även om vi förr tyckt att bråkämnet var vitalt – när något allvarligt händer.

Själv har jag aldrig satts i situationen. Teorin om odödlighet gäller än så länge. Ser man statistiskt på det hela borde det dock inte fungera hur länge som helst. Förr eller senare kommer någon råka ut för något. Desto äldre vi blir, desto större blir risken för diverse sjukdomar och varje dag utsätter vi oss för risker – trafik, andra människor, fritidsaktiviteter.

Samtidigt är ju frågan om jag hade velat ha människor runt omkring mig som enbart är där för att det hänt något allvarligt, snarare än att de vill vara där. Kan jag tro på att någon vill vara i min närhet för att de vill vara där, snarare än bara på grund av någon sorts ansvarskänsla eller ömkande, när vi innan sjukdomen/olyckan inte pratade med varandra?

Förhoppningsvis slipper jag få veta. I övrigt borde man väl försöka leva efter “Lev varje dag som om det vore din sista”, även när det gäller relationer till andra människor. Man vet aldrig när det är för sent och att leva resten av sitt liv med skuldkänslor för att en relation slutade illa… det är väl inte något någon av oss vill, egentligen.

Kommentera!

Post Navigation