Mindmaps och idiotiska uppgifter

Pluggpluggpluggplugg.

L:s föräldrar var här i söndags kväll för att hämta sin bil och de hade med sig L:s syster, V, med barn. En diskussion om att det är påsklov den här veckan uppkom, varpå jag och L konstaterade att vi av förklarliga skäl har noll koll på när det är påsklov. Och sportlov. Och höstlov. Och så vidare. Det finns liksom inte, och har inte funnits i något av våra liv de senaste många åren.

För min del hoppades jag på en ganska pluggmässigt lugn påsk så att jag skulle hinna göra klart repetitionen av första temat innan vi börjar med immunologin om mindre än två veckor. Men inte då – igår hade vi “introduktion till seminarieuppgift” – en uppgift till och med lärarna säger är tidskrävande. “Men jag har räknat,” sa läraren, “och ni har ju sex svarta dagar på er att göra det här.” Alltså sex arbetsdagar. Det låter ju ganska mycket för en tiosidig rapport som ska göras i en grupp om åtta pers. Men vänta nu… har vi inte annat att göra också? Såsom basgruppsfall som ska läsas in och föreläsningar att gå på? Det där som redan gott och väl tar våra heltidsstudier i anspråk?

Seminarier är slöseri med tid. Igår var det en timmeslång introduktion. Det hela ska presenteras vid ett fyra timmar långt seminarium. Däremellan ska skiten skrivas och förberedas för presentation. Uppgiften? Först en bakgrund om ett specifik skadligt miljöagens (i vårt fall radon) med hur många som drabbas, vad det skadar och hur (cellulära mekanismer mm), osv. Därefter den stora delen av uppgiften: ställ upp ett förslag för en egen epidemiologisk studie för att undersöka en specifik åkomma som fås av miljöagenset i fråga. Väldigt lågt räknat lär det ta fem timmar per person, dvs totalt minst tio timmar. Tio timmar. Det är enormt mycket pluggtid som spenderas för att knappt lära sig någonting – framför allt något man skulle kunna lära sig på en tredjedel av tiden.

Jag blir så arg när de slösar min tid.

Målet för påsken är dock ändå att bli klar med repetitionen av första temat – jag är på IBD just nu, så det är inte så farligt långt kvar känns det som – och kanske börja nosa på endokrintemat. Läsa in basgruppsfallet som vanligt, träna några timmar på ju-jutsuns påskläger med skåningarna som kommer upp, samt förhoppningsvis ta några timmar till att andas och sova ut. Helgen som gick försvann ju lite i och med L:s jour.

Denna morgon har jag läst färdig om prostatacancer och gjort en mindmap över kvinnosjukdomarna vi läste under temat (könssjukdomarna är givetvis både kvinnor och män, men de är bland annat kvinnorna och hänger ihop med temat således får de vara med). Den ska vara med i mitt nya kompendium när jag kommer så långt:

Klicka på för större version; spara ner den om någon skulle tycka den är bra. Förhoppningsvis är den korrekt... (Kommentarer som vanligt trevliga.)

Gjorde också en Prezi för någon vecka sedan, på kalciumomsättningen i kroppen, om någon är intresserad av att kolla på den. Jag ska jobba med Prezi för en kunds räkning och behövde lära mig programmet; kalciumomsättningen var en bra grej att arbeta med för att lära mig. Det är mitt första försök till en Prezi – har ni förbättringsförslag så är de välkomna.

 

4 Thoughts on “Mindmaps och idiotiska uppgifter

 1. Larsha on 3 April 2012 at 13:11 said:

  Med tanke på hur stor del miljömedicin och toxikologi varit på de senaste årens tentor, ta vara på seminariet och läs samtliga föreläsningskompendier från detta tema som om det vore Bibeln + nutrition ala forsum. Tänk på att histopatologi är viktigare än sjukdomsmekanismer

  /Äldrekursaren

 2. admin on 3 April 2012 at 16:28 said:

  Jag har förstått det också, att det här är überviktigt på alla sätt. Jag förstår bara inte varför. Men eftersom en tredjedel av tentan kommer att vara på de här veckornas FoF så är det ju bara att lära sig. Nutrition a la Forsum är än mer irriterande i min värld, eftersom min och hennes åsikt om vad som är hälsosam kost inte alls stämmer överens… Men tack för tipsen :)

 3. Alltså, den där uppgiften och seminariet är ett skämt när man väger tiden det tar mot vad man får ut av det. Sjukt irriterande. Och vi utvärderar och det händer inte ett dugg, de kör sina gamla seminarier om och om igen och hävdar som ett mantra att de är uppskattade. Måste vara för att de alltid får så orimligt många tentafrågor som de har denna svårtartade hybris och är övertygade om sin undervisnings förträfflighet. Jag lider med er. Det finns ju lite annat att pyssla med på T4.

 4. admin on 12 April 2012 at 08:52 said:

  “Den tar mycket tid men efteråt tycker de flesta att det är värt det,” som de sa. Precis som de på T3 hävdade att det kom fram många på klinterminerna till dem och förklarade att “nu förstår jag varför vi hade så mycket om det biopsykosociala perspektivet! Jag använder det varje dag på klinik!” Jag antar att de måste hävda det – men med tanke på att de samtidigt måste göra allt på FoF obligatoriskt så är jag liiiite tveksam. Anledningen till att det är obligatoriskt brukar ju vara att om det inte hade varit det hade folk inte gått på det… Vad gäller tentafrågor tycker jag att det är patetiskt när man under inför-tentan-genomgången måste påpeka att antalet poäng på tentan inte nödvändigtvis kommer motsvara hur stor del av terminen det är, bara för att kunna ge FoF mer än 30% av poängen.

Kommentera!

Post Navigation