Minnesramsor

Vi har en hög väldigt roliga kom-ihåg-ramsor och annat dumt för att minnas alla ben, muskler, nerver och annat jox i kroppen. Det börjar dock bli sådär så att man behöver en kom-ihåg-ramsa för att komma ihåg kom-ihåg-ramsorna…

Några av dem finns på bilden nedan. Bland de roliga är benen i handen – Some Lovers Try Position That They Can’t Handle, vilket översätts till Scaphoideum, Lunatum, Triquetrum, Pisiforme, Trapezium, Trapezoideum, Capitatum, och Hamatum (sen gäller det att veta vilket som är vilket). Annan festlig är för att minnas vilken av interosseer-uppsättningarna i handen, som finns i dorsal och plantar variant, som gör adduktion respektive abduktion. Minnesramsan är “Ligg på rygg och sära på benen”, vilket ska tolkas som att dorsala abducerar.

Allra roligast var amanuensen som lärde oss “En klocka på handleden och oj! En kossa i handen!”, för att komma ihåg hur nerverna löper och innerverar sensoriskt i handen. Vänster hand, klocka på dorsalsidan = UR = ulnaris / radialis; kossa i handen = MU = medialis / ulnaris.

Läkarhumor. Men ändå. Tror inte det är så många som glömmer den sistnämnda i första taget, framför allt med tanke på att amanuensen såg jätteförvånad ut när hon vände på handen (supination) och sa, “Oj! En kossa i handen!”

Senaste anteckningarna, med minnesramsor :) Klicka för större variant.

Vissa minnesramsor är mer intetsägande. 5-3-5-3 för underarmens muskler. “Protest i Radion – Palme Diggar Ullsten” för ordningen på underarmens flexorer.

I övrigt saker som det inte finns minnesramsor på – artärer, nerver, muskler, vener… Oavsett minnesramsor måste man ju trots allt faktiskt veta vad de står för, även om man kan hjälpas att komma ihåg om det står helt stilla och man i alla fall får första bokstaven av något.

Anatomy Flash Cards är fortfarande bäst i världen för att testa hur bra man kan anatomin.

Nu kom tentagruppen – dags att testa kunskaperna på extentafrågor…

Kommentera!

Post Navigation