Motivation, fixa idéer och att trivas

Igår gjorde jag ett halvhjärtat försök att för första gången någonsin argumentera för att någon inte skulle fortsätta plugga. Det kan jag med all säkerhet lova att det har inte hänt förr.

Men jag börjar inse att det handlar inte så mycket om vad man gör – det handlar om att trivas med det man håller på med.

Folk tittar på mig med stora ögon och säger, “Du måste älska att plugga.” Nä, det kan jag inte påstå. Men det är något jag gjort sedan jag var sex år gammal, med undantag för ett halvår mellan gymnasiets slut och påbörjandet av juristutbildningen, så det är ju inte utan att jag är ganska bra på det. Men framför allt är det nu, sedan ett drygt år tillbaka, plugg mot att göra något jag verkligen trivs med. Det blir lättare då.

När jag då föreslår för någon att denne inte bör plugga har det enbart att göra med välmående att göra. Liksom jag i somras föreslog för en annan vän, och också gjorde lite research för att se vad som skulle krävas, att denne skulle börja plugga.

Jag har varit i situationen att jag enbart pluggat för att det är en fix idé. Min fixa idé var att ta en juristexamen. Påbörjar jag på något så avslutar jag det, är devisen efter vilken jag levt och lever stora delar av mitt liv. Men är det särskilt begåvat? Jag tror inte det. Nu drevs min önskan om att ta en juristexamen också av tron på att det nog skulle bli roligare att jobba med (vilket det förmodligen hade blivit) och mot slutet, när jag bestämt att jag ville läsa till läkare, att det är korkat att hoppa av en utbildning 1,5 termin innan avslut, när man gått i nästan fyra år.

Livet är alldeles för kort för att under långa perioder göra saker man vantrivs med. Med detta inte sagt att man aldrig ska göra sådant man finner tråkigt – det bör man göra. Jobba extra under gymnasie- och universitetstiden, till exempel, för att hålla sig själv motiverad med tanken, “Det här vill jag verkligen inte jobba med resten av livet.” Det är så jag ser på min tid som cafébiträde och telefonist, vilka varit mina två stora extrajobb. Inget av det är något jag vill göra resten av livet, och för att få lov att hålla på med sådant jag verkligen så måste jag plugga. Motivation hjälper när plugget, hur intressant det än må vara, överskuggas av en önskan att få göra roligare saker.

Så, sammanfattningsvis: vad ni än gör – se till att trivas med det :)

Kommentera!

Post Navigation