När var du snäll senast?

Tittar på en tjej på dansgolvet och tänker, ‘Vad snygga ben hon har.

Säga det högt till någon man inte känner, eller åtminstone känner bara väldigt ytligt? Nja. Hur emottas en sådan kommentar? Om man drar det till något cynisk karikatyr av verkligheten så borde det bli något i stil med att det från en kille till en tjej främst tolkas som, ‘Hej, vill du ligga med mig?‘, från en kille till en kille som att den som säger det är homosexuell, och från en tjej till en tjej… inte en aning.

Vi är riktigt, riktigt dåliga på att ge komplimanger till varandra. Det märks de gånger man ger någon en komplimang – ögonbrynen stiger åt skyarna i förvåning och personen säger ett näst intill chockat, ‘Tack!‘, som om kommentaren om dennes jacka eller frisyr kom som en blixt från klar himmel. Alternativt svaras med, ‘Äh, den här gamla saken…‘ eller ‘Tycker du verkligen det? Jag vet inte om jag är riktigt nöjd.

Det är enklare att ge komplimanger till vänner. Dock ska väl sägas att det också är enklare att ljuga – man svarar oftast inte en kompis att dennas nya hårfärg är totalt osmickrande, eller vad det nu må vara. Egentligen är det väl så att det oavsett situation är svårt att vara ärlig. Det är utelämnande att ge en komplimang till en främling för man vet inte hur det uppfattas och det är grogrund för dåliga saker att vara alltför ärlig mot vänner.

Hur hade du tagit emot en sådan kommentar som den första i detta inlägg, givet av en främling eller ytligt bekant? För er killar som läser, gör om till något attribut ni kan tänka er att få en komplimang för (har testat ben-kommentaren på en kille; svaret blev, ‘Nää, det tycker inte jag – de är för långa‘, så killar är inte annorlunda än tjejer egentligen).

Jag inbillar mig att komplimanger gör folk glada och att om de gavs oftare skulle folk inte bli så förvånade. Det är lite som att möta folk på stan med ett leende. Folk blir så förvånade. En del ser ut som att de tror att man skrattar åt dem, men om alla log mot varandra hade man väl blivit van? I Ghana log alla alltid.

När gav du en annan människa en komplimang senast?

Kommentera!

Post Navigation