Nattjobb, studie och intressanta ämnen

Bloggen tog visst lite paus. Det var inte riktigt meningen, men förra veckan var sprängfylld med aktiviteter och då blir det så att reflektion på bloggen inte är högst prioriterad. Det betyder inte att jag inte egentligen haft lust att skriva – flera ämnen är intressanta just nu: först och främst finns den fantastiska serien i DN om Den olönsamma patienten. Den serien förtjänar en eloge. Tragiskt sann. LÄS DEN. L berättar om hur MOA, medicinsk övervakningsavdelning, som är en subenhet under MAVA (medicinsk akutvårdsavdelning) där han är just nu, inte får betalt ordentligt för en del patienter. En överdos som kommer in och måste övervakas behöver inte alltid övervakas i ett helt dygn – men om vårdtiden understiger 24 timmar räknas det bara som ett förlängt polykliniskt besök. Ni kan ju gissa att det är aningen mindre betalt för det, än för ett vårddygn på MOA.

Annat jag vill ha tid att sätta mig och skriva om är något som kommit upp på sistone i Läkartidningen – rätten för patienter att fotografera, göra ljudupptagningar och filma vid besök hos läkare. Jag blir irriterad bara av att läsa om saken, så det ska nog upp ett inlägg om det förr eller senare.

När jag inte läser tidningar och sånt – vilket det varit tråkigt lite av, om jag ska vara helt ärlig – så har jag sprungit runt som en trots-allt-inte-så-yr höna. 27 av 28 deltagare i köldstudien har nu gjort sina undersökningar och den sista blir imorgon. Sedan är alla klara och förhoppningsvis igång, och jag får lite lugn och ro innan kaoset drar igång igen om fyra veckor. Det ska bli skönt med lite lugn – förhoppningsvis kan jag trycka in en hel del jobb i denna down-period.

Jobbade gjorde jag natten mellan måndag och tisdag. L har jourer på akuten flera nätter den här veckan och jag tyckte att det kunde vara en idé att jobba samtidigt, så att vi slapp vara på helt motsatta scheman. Att jobba natt är egentligen inte alls min grej (jag vet att jag kommer att få vänja mig, men…), men det går. En, två nätter är helt okej. Tredje natten i somras, när jag jobbade över midsommar, var mördande. Måndag-tisdagnatten var hur som haver ganska lugn för min del, medan L sprang benen av sig för två röda patienter som team A av någon anledning tilldelades samtidigt. För egen del satt jag på team B och hade diverse gulprioriterade att roa mig med, allt från buksmärtor till neurobortfall. Patienterna höll ut så gott de kunde, men väntetiderna var långa – jag tror inte att någon var därifrån på under sex timmar. En anhörig sa, “Jag hade hört att det var långa väntetider på akuten, men jag trodde inte på det,” på vilket jag inte riktigt visste vad jag skulle svara. Det är precis sådär som det beskrivs i tidningarna. Framför allt måndagar och fredagar, då är väntetiderna extremt långa eftersom belastningen på akuten är så hög.

Klockan åtta gick L och jag hem. Det var nio grader kallt men strålande sol och väldigt vackert. Mysigt, och betydligt trevligare än att komma ut till beckmörker. Det kanske blir vår trots allt även detta år?

Vi har också hunnit hämta ut allt material till våra bröllopsinbjudningar, så det är på gång och det ska klippas och klistras en del innan de är färdiga för ivägskickande. Idag var jag hos frisören som ska göra min bruduppsättning och pratade en stund. En del saker har fallit på plats, medan andra fortfarande bara är på planeringsstadiet. Det känns i vilket fall som helst väldigt bra.

Helgen var skönt lugn, för att bryta från veckornas intensitet. Större delen av lördagen spenderades hos D&P, med barn och svärföräldrar. Det blev till och med pulkaåkning, något jag inte gjort på åratal. Om inget annat så är barn åtminstone bra för att man själv får leka lite. Pulka var fasligt kul.

Svärfar och E tyckte att det var skoj med pulka :)

Svärfar och E tyckte att det var skoj med pulka :)

One Thought on “Nattjobb, studie och intressanta ämnen

  1. Pingback: NPM – eller varför ohälsan ökar bland barn och ungdomar | Nemokrati

Kommentera!

Post Navigation