Njurmedicin och OSCE-tentaplugg

Sista praktikperioden för terminen började i måndags, och för min del betyder det tre veckors placering på njurmedicin i Linköping. Det är löjligt skönt att få vara i Linköping. Att kunna slappa på söndagskvällen utan att tänka “nu måste jag tajma in när jag ska äta för att det ska passa med när jag ska åka” och så vidare, och att kunna gå hem från placeringen till sin lägenhet och bara vara.

Lägenheten ja, den är det budgivning på just nu. Spännande och nervöst.

I februari blir det nytt boende, flytt till hus med allt vad det innebär.

Njurmedicin är hittills trevligt, om än väääldigt lugnt för läkarstudenten. Jag är ensam här vilket är jätteskönt, för då slipper man tävla med någon annan om att få vara med på saker och göra intressanta grejer. Men ja, det händer tveksamt mycket. Det är rond och någon inskrivning och någon utskrivning och inte så mycket mer. Kanske lika bra det, med tanke på hur mycket jag behöver plugga inför OSCE-tentan. Listan på vad vi ska kunna inför den där tentan är en mil lång (eller åtta sidor i Word) och jag har pluggat väldigt, väldigt lite pga allt annat som händer och att jag jobbat med T9-kompendiet istället.

Kanske ska klargöra vad OSCE är? OSCE (Objective Structured Clinical Examination) är en praktisk tenta som vi gör under en halvdag i december. Jag vet inte hur många stationer vi har, men det är dryga dussinet i alla fall. På de olika stationerna sitter läkare från olika kliniker med något att examinera oss i – ortopeden som ska testa oss i ledstatus, klin-fysarna som vill testa oss på spirometri, kardiologen som vill testa oss på EKG. Och så vidare. Man har ett visst antal minuter på varje station inom vilka man ska lösa problemet/visa tekniken.

En av sakerna de lär ha en station om är infektion, med antibiotikaval och allt kul som har med det att göra. Och jag avskyr antibiotika. Det är, för min arma hjärna, helt ologiskt alldeles för ofta. Ugh. Har försökt och försökt och försökt att få ett system på möget, men nej.

Jaja. Man får väl plugga bäst man kan i alla fall. Som sagt, gott om tid här på njurmedicin.

Kommentera!

Post Navigation