Nu har det varit jul igen!

Det har varit jul igen. Detta året spenderades den i Barsebäck med mor, far, lillebror och fästman. Det var en alldeles utmärkt lugn jul som var välbehövd mitt i stadietentastressen. Jag är nu lugnare än jag varit nån gång resten av den här terminen. Dessutom har jag nya skor (behövdes också eftersom de gamla höll på att trilla sönder) och ett par stövlar bara för att ha något att byta med, nya handdukar, ett par fluffiga duntofflor att värma fötterna i när jag inte har mina nya skor, ett armband till bröllopet – och så givetvis Ls julklapp: en alldeles egen padda. iPadda, dårå. Den är alldeles förträfflig och har redan använts en hel del (även om jag på tåget hem läste en riktig bok istället för en bok i paddan).

På lillejulafton (23 december – alla kallar ju inte det lillejulafton, har jag förstått) gick jag upp halv åtta för att hinna plugga dagens tentaplugg innan vi vid tio tog oss iväg med en vällastad bil. Vi stannade en stund i Jönköping hos Ls föräldrar och där utbyttes julklappar. Ls och mina föräldrar fick likadana julklappar i år – lite olika matsaker. Pesto, choklad, whiskeymarinad, senap, den typen av saker. Sånt är kul och användbart. Dessutom fick de varsitt par iPhone-vantar, sådana som man kan ha och ändå manövrera en i-Vadmannuhar. Det visade sig vara en förträffligt bra julklapp till far som också råkade få en iPadda i julklapp.

Efter besöket hos Ls föräldrar fortsatte vi mot Skåne. L fällde kommentaren, “Jag har inte sett nåt av den där snöstormen de snackade om, har du?” ungefär tio minuter innan vi körde in i snöstormen. Det snöade horisontellt och sikten var usel. Stundtals kröp vi fram i hastigheter på 50 km/h trots att vi var på motorvägen. Det kom förmaningar via SMS om att vi skulle köra försiktigt, vilket fick L att rulla med ögonen och med viss irritation säga, “Tror de inte att vi tycker att det finns något självändamål med att komma fram hela eller?”

Vi kom till slut fram hela och det blev kramar och hej-hej och god jul och middag och sedan SOVA.

På julafton gick vi upp förskräckligt tidigt (08.10) för att klockan tio vara på Forum och köra det timmeslånga tomtespinningpasset som går där varje år. Det är ett väldigt roligt pass och när man kommer därifrån har man en känsla av att det faktiskt är tillåtet att stoppa i sig alla godsaker julen (läs: mamma) har att erbjuda.

Julspinning!

Julspinning!

Vi plockade upp lillebror i ett, trots snöstormen dagen innan, snöfritt och fem grader varmt Malmö och körde sedan tillbaka till huset. Vi åt lite lätt fika-lunch och dividerade om i vilken ordning vi skulle göra saker. Till slut blev det att vi såg Kalle Ankas jul klockan tre, ihop med en stor del av Sveriges övriga befolkning, misstänker jag. Den var lika trist som alltid. Varför kan de inte ha ett antal olika klipp de växlar mellan? Det finns massor av klassiska, fantastiska scener från olika Disney-filmer. Och vill man inte byta film så kan man t ex ta Kung Luis “Jag vill va som du-uu-uu” istället för “Var nöjd med allt som livet ger” i Djungelboken. Ferdinand kan de stryka. Den får mig att rysa och lämna TV:n varenda gång de börjar visa den.

Efter Kalle åt vi mat och sedan julklappar. Detta är väl sättet man “ska” göra det på, men när lillebror och jag var små kunde vi aldrig sitta still och njuta av maten om vi visste att det kom klappar efteråt, så därför blev det då julklappar först och sedan mat. Nu är vi inte riktigt så små längre, så mat först och sedan klappar. Mammas julbord var välfyllt och som tur är är det ingen som tvingar en att äta mat man inte tycker om (kål. sill. ugh). Så det är bara att lasta tallriken med godsaker.

Mat, massor av mat.

Mat, massor av mat.

L och jag <3

L och jag <3

Mamma och pappa!

Mamma och pappa!

När alla var proppmätta blev det så julklappsdags. Min hög är redan beskriven ovan, likaså mammas och pappas. Lillebror fick en Star Wars Jedi Knight-morgonrock. Den är helcool. Hade tänkt införskaffa ett leksakslasersvärd till honom också, men de var slut.

Lillebror som Jedi. Här testar han även sin andra julklapp, ett par hörlurar.

Lillebror som Jedi. Här testar han även sin andra julklapp, ett par hörlurar.

L fick en portfölj i läder. Den är skitsnygg och jag tyckte att den passade honom så bra.

Jag är oerhört nöjd med årets julklappar.

Efter julklapparna degades det framför TV:n – Tomten är far till alla barnen gick och den är väldigt rolig i delar, och precis lagom för en däst julaftonskväll.

Juldagen var en lugn tillställning utan spinning. Det blev långpromenad innan L tog bilen till Jönköping medan jag och mamma spenderade lite tid (men ändå för lång tid) i det enda öppna köpcentrat i Malmö, Entré. Hela stället kändes skabbigt, så vi åkte hem igen, och åt julmat i repris till middag och lekte med våra julklappar. Sedan blev det annandag jul och den blev också lugn (anar ni ett tema?) med promenad och en kort stund på Center Syd för att införskaffa de nya skorna till mig. Till slut åkte jag tåget hem. Det var ett väldigt bra tåg som kom alldeles i tid, men däremot måste jag meddela att jag blir toss tokig på föräldrar som tycker att barnen ska roa sig med att titta på film på datorn – utan hörlurar så att hela resten av kupén också får njuta av filmfan. Tänk om alla som satt och lyssnade på musik skulle göra så… Som tur var hade jag hörlurar som kunde stänga det mesta ute.

Nu är man hemma igen i ett Linköping med betydligt mer snö och hela resten av tenta-P väntandes. Det är bara några dagar kvar av året och sedan är det helt plötsligt 2013…

Kommentera!

Post Navigation