Ny dag. Ny placering. Ny trötthet.

Läkarprogrammet är riktigt kul. Just nu sitter tusentals ute i landet och håller tummarna sedan ansökningstiden för universiteten och högskolorna gick ut i förra veckan. Jag hoppas att ni kommer in, ni som vet att det är det här ni vill.

Men fy fan, även om man tycker att det är en helt fantastisk utbildning så gör den en så trött.

Imorse var det dags igen. Ny placering. Nytt ställe, nya människor, nya rutiner. Nytt personalrum att lära sig hitta till.

Jag var på plats halv åtta, inte särskilt pigg, men närvarande. Klockan fyra gick jag hem och mina fötter gör så löjligt ont att jag inte vill gå alls. När jag sa att jag tänkte gå hem klockan fyra fick jag några skojiga kommentarer om att det fick jag inte alls och att det här skulle de komma ihåg. Skämt, givetvis, men samtidigt… någonstans är det inte riktigt det. Jag vill ha underläkarvik och AT i Linköping, jag vill jobba där i framtiden även efter AT:n. Det gäller att göra rätt intryck. Inte vara den lata kandidaten som sitter i ett hörn och vill gå hem tidigt.

Klockan fyra hade jag stått med på tre operationer, stått upp nästan oavbrutet sedan halv nio på morgonen, med undantag för lunchen. Varenda steg i de lånade op-skorna tände eld på nociceptorerna i fötterna. Jag är inte van vid att vara på operation så mycket, det är en annorlunda miljö som luktar konstigt och där man måste tänka hela tiden för att inte stöta till något som är sterilt när man själv inte är det, eller tvärtom. (Det är löjligt vad det kan klia på näsan när man inte får klia den.) Där man försöker lära sig lite grann vilket av alla instrument som är vilket, och hålla dem på rätt sätt.

Man ska vara trevlig mot alla och hälsa och komma ihåg folks namn samtidigt som man inte ska vara i vägen och störa.

Huvudet började värka vid tvåtiden.

När jag kommer hem vill jag sitta i soffan och göra ingenting. Titta på TV eller nåt. Istället vet jag att böckerna väntar, för det är nu bara sex veckor till tentan. Kompendiet är kanske 2/3 klart. 1/3 kvar. Jag jobbar bra, men bara för att jag tvingar mig när jag är så trött att jag egentligen inte orkar alls.

Läkarprogrammet är riktigt kul. Det är det. Man lär sig så mycket att det känns som att hjärnan expanderar innan för skallbenet, och man får göra saker man inte kunnat drömma om innan man började.

Men visst fan blir man trött och visst fan blir man less ibland ändå.

4 Thoughts on “Ny dag. Ny placering. Ny trötthet.

 1. noor on 3 May 2014 at 15:19 said:

  Hej! Har undrat och velat fråga dig en sak. Alla kompendium och anteckningar du skapar, gör du det parallellt med kursens gång eller gör du det efter tentan? Vad har du för studieteknik och hur tentapluggar du? Går nämligen apotekarprog. och har det jätte svårt att balansera studietiden och hur jag ska tenta-plugga.. håller fortfarande på att hitta den ‘rätta’ tekniken :/

  ps. Älskar din blogg!!

  Tacksam för svar :)

 2. admin on 3 May 2014 at 17:00 said:

  Hej! Kul att du gillar bloggen :)
  Det första datorskrivna kompendiet jag gjorde, på termin 3, gjorde jag under tentapluggandet (dock hade jag en hel del bilder som jag ritat under terminen), och har sedan dess kompletterat det med ett rätt stort antal sidor. Sedan T4 gör jag kompendierna kontinuerligt under terminerna, och kompletterar under tentapluggandet med gamla tentafrågor och tillägg av sådant som tas upp på gamla tentor men som jag inte täckt. Det har blivit för stort att hinna med att göra ett helt kompendium under tenta-P. Jag tycker att det är ett praktiskt sätt att plugga, eftersom jag då täcker det jag ska under terminen och har något lättöverskådligt att plugga från inför tentan. Den här terminen gjorde jag en innehållsförteckning på förhand, med hjälp av de “kunskapspyramider” och kursmål vi har. Jag tror att det har effektiviserat plugget ytterligare.
  För min del funkar det bra, och jag hoppas att du hittar ditt rätta sätt att plugga!
  Har du fler frågor eller nåt du vill diskutera så är du välkommen att ställa dem här eller maila mig, jag svarar gärna och efter bästa förmåga.

 3. noor on 3 May 2014 at 23:37 said:

  Tack för snabb svar!

  Har du några specifika tips för fysiologi kurs? Känns som om det är alldeles för mycket att kunna utantill… ingår även lite anatomi (hjärta, hjärna, njurar t.ex.) Har tänkt skriva sammanfattning från handouts som vi får, men är rädd att jag överser något som egentligen kanske är viktigt.

 4. admin on 4 May 2014 at 09:15 said:

  Vet inte om jag har något specifikt tips… När vi hade fysiologi på T2 brukade jag läsa boken Människans Fysiologi som grund, där stod det viktigaste, och sedan fördjupa mig i Guiton eller Boron (Medical Physiology, amerikanska böcker). Man kan ju också utgå från tidigare tentafrågor för att se vilken nivå och vilken typ av frågor som ställs. Att börja från handouts brukar också vara en bra idé, eftersom föreläsarna brukar vara de som skriver tentafrågorna. Men helt säker på att man täcker allt som tentatorerna tycker är viktigt kan man ju tyvärr aldrig vara.

Kommentera!

Post Navigation