Okunnighet och politiker

Vi har dom svenska föreskrifterna och dom gäller tills nånting annat har kommit in eller som gör att nånting upphävs.

~ Catharina Elmsäter-Svärd (M) i Aktuellt

Orden är från vår infrastrukturminister och gäller vilka regler som gäller för skyltning av tunnlar – EU-direktivet eller de svenska reglerna. Saken är uppe i nyheterna på grund av den olycka som inträffade på E6:an för ett par veckor sedan, då en tankbil kolliderade med en lastbil och en person dog i den stora branden som följde. Diskussionen har handlat om att man inte får köra bilar lastade med farligt material i tunnlar – riskerna med det är uppenbara. Ministern påstår två saker; dels att rätt skyltar finns vid rätt platser – det vill säga, vid tunnlar där lastbilar med farligt gods inte får köra in ska det finnas skyltar – och dels att det är de svenska reglerna som gäller, inte EU-direktivet.

VästNytt/Aktuellt har kollat på saken och konstaterat att det inte finns en enda skylt i hela Sverige, trots att vi har tio tunnlar som är klassade som “E”-tunnlar vilket i princip innebär totalförbud mot att köra farligt gods genom dem. Ministern hävdar motsatsen och säger att det visst finns skyltar, vilket mest får henne att låta enfaldig när VästNytt varit runt och kollat saken.

Ministern går vidare med att hävda att de nya direktiven är försenade och således inte är implementerade, vilket är varför de svenska reglerna gäller. Och visst, direktiv ska, till skillnad från EU-förordningar som gäller rakt av, faktiskt implementeras i svensk rätt. Men de här reglerna har implementerats. Sedan 1 januari 2010 (bestämmelserna kom 2007). Det är bara det att inga skyltar har satts upp. Hon fortsätter, angående huruvida direktivet implementerats eller ej:

Finns det nån annan uppfattning, ja då får jag väl i sånna fall ta reda på det.

Nähä, tror du? Vad i hela friden får du lön för? Vad tror du att ditt jobb inbegriper? Att sitta i TV och låta okunnig? I så fall gör du ett utmärkt jobb. Det är en sak om gemene man inte vet vilka lagar och direktiv som är i görningen, men du borde nog ha koll på det som du är minister för.

Vad är det för människor vi har sittandes i vår riksdag och regering? Förra veckan var det Juholt-affären som täckte tidningsuppslag efter tidningsuppslag. Av någon anledning verkar det ha blåst över – förmodligen för att om Juholt hade tvingats avgå så hade man inte kunnat vaska fram någon vettig kandidat att leda det där partiet, framför allt inte någon som kan uppbåda någon typ av förtroende i svenska folket innan nästa val. Således får Juholt sitta kvar, trots att det tidigare tvingats avgå folk för sådant som att inte betala TV-licensen, vilket torde vara ett betydligt lägre belopp än att få ut nån hundratusen extra i bidrag.

Även Juholt hävdar så klart okunnighet. Kan jag hävda okunnighet när det jag gör fel i mitt framtida yrke?

(Dessutom gjorde han fars av sig själv när han hävdade att han inte fick säga något om något “på grund av förundersökningssekretess”, varpå åklagaren gick ut och roat sa att Juholt fick prata så mycket han ville.)

Borde vi inte kunna ställa krav på våra politiker att de ska a) kunna utföra sitt arbete och b) klara av att reda ut vilka bidrag de har rätt till och inte rätt till, med tanke på att de ställer motsvarande krav på sina väljare? Fast det är klart, vettiga människor med vettig utbildning väljer att bli annat än politiker, så de där kraven kanske är för högt ställda.

One Thought on “Okunnighet och politiker

  1. Anna on 25 October 2011 at 19:05 said:

    Ja, faktiskt är det upprörande!

Kommentera!

Post Navigation