Olagligt att förbjuda träning i slöja

I förra veckan kom det en dom från Malmö tingsrätt som sa att det inte är tillåtet att ha regler som kan utesluta muslimska kvinnor från att träna. Detta sedan en kvinna som besökte ett träningscenter i Malmö blivit informerad om att det inte var tillåtet att träna i huvudbonad.

Sportcentret är en ideell förening med fokus på kampsort och uppgav under förhandlingen att de bland sina cirka 3000 medlemmar finns många med invandrarbakgrund. Förbudet mot att träna i slöja har inget med religion att göra, enligt föreningen, utan är en generell regel mot all form av huvudbonad. Förbudet har funnits i decennier och motiveras utifrån säkerhets- och hälsorisker.

Malmö tingrätt tycker inte att Enighet tillräckligt motiverat förbudet mot huvudbonad och anser att kvinnan diskriminerats när hon inte fått träna.

Olagligt förbjuda träning i slöja, Sydsvenskan

På jutsun i Malmö hade vi också som regel att man inte får ha huvudbonad på träningen. Det har inte det minsta att göra med att vi inte vill ha muslimer som tränar, eller att det är just slöja vi riktar in oss på. Det är för att det är direkt farligt att träna med någonting på huvudet, som träningspartnern kan fastna i. Av precis samma anledning har vi förbud mot smycken, oavsett om det är vigselringar, halsband med ett kristet kors, eller billiga rea-örhängen. Det får inte bäras. Man ska också ha en hel gi, välklippta naglar, och se till att lyssna på instruktörens instruktioner – allt för säkerheten.

Jag är så innerligt trött på all denna “diskriminering”. Om MJJK hade anmälts till DO för att ha diskriminerat någon hade jag drivit det både till hovrätten och HD om jag så fått, så länge domstolen gav den som vill bära slöja rätt. Det handlar inte om religion! Som instruktör står jag på mattan och är ansvarig för mina elever – varför skall jag då tillåta säkerhetsrisker? Jag har under mina år som instruktör tejpat barns nyinsatta plastörhängen för att de inte ska kunna riva någon annan, beordrat folk att ta av halsband, spotta ut tuggummin, och att helt gå av mattan eftersom de inte lytt reglerna. Skulle någon gå upp på mattan med keps eller mössa skulle jag tvinga dem att ta av den, lika mycket som en slöja.

Det är den här typen av mål, tror jag, som till viss del driver SD till framgångar. För att det “diskrimineras” hit och dit, i saker som inte har det minsta med diskriminering att göra. Och politikerna vågar inte ta i det, utan allt skall vara så “politiskt korrekt” att man storknar.

Tilläggas skall att träningen kvinnan i fallet ovan främst förhört sig om var spinning och aerobic, men eftersom Enighet redan för ett par år sedan då det ovanstående inträffade mest höll på med kampsport, hade man dessa regler. Jag hoppas att det inte hade blivit samma utgång i ett mål idag, då Enighet numera, liksom MJJK, enbart sysslar med kampsport.

2 Thoughts on “Olagligt att förbjuda träning i slöja

  1. admin on 12 October 2010 at 17:24 said:

    Oooh, tack för den länken. *headdesk* Varför säger han att det skulle bli ramaskri om det hade gällt någon annan religion? Det är väl just när det gäller islam som det alltid blir ramaskri?

Kommentera!

Post Navigation