Olika aspekter av metabolism

Jag är så nyfiken på vem det är som läser min blogg. De senaste dagarna har jag haft över 150 besökare per dag, men det är nästan aldrig någon som kommenterar så förutom att jag ser vilka inlägg som lästs så har jag ju ingen koll. Tråkigt, jue!

Scannade igår in mitt stora schema över alla kemiska reaktioner som sker i kroppen, de man skulle kunna under T1. Eller ja, vi ska ju fortfarande kunna dem, men det var då man tentades på dem. Vi håller nu på med metabolism, diabetes, övervikt, mm och det kändes passande att titta lite på den igen och komma ihåg vad som är vad av glykolys, glukoneogenes, betaoxidation, och så mycket mer.

Kan som vanligt inte garantera att det är helt korrekt, ffa inte med tanke på att jag gjorde den som T1:a, men den kanske är till hjälp för någon?

Om någon önskar ladda ner den finns den här. JPG-fil.

I andra nyheter läser jag vidare om LCHF, både direkt och indirekt. Igår satt jag och läste på om det metabola syndromet (kombinationen övervikt (BMI >30 /midjemått >102 cm (män) eller > 88 cm (kvinnor) + hypertoni (>130/>85 mmHg) + dyslipidemi, med eller utan hyperglykemi/diabetes) i boken Kardiovaskulär medicin som bland annat skrivits av Fredrik Nyström, en av våra föreläsare. Få föreläsare är så övertygade om att de har rätt – men hans retorik och väl underbyggda teorier får även mig att tro på det han säger. Han stöttar LCHF även om han inte säger det rakt ut i just den boken. Om behandling av metabola syndromet och fetma säger han, gällande kostomläggning:

Det råder också debatt om vilken kost som ska rekommenderas vid fetma och insulinresistens. Traditionellt har en kolhydratrik och fettfattig kost förespråkats, men i flera moderna studier där denna har jämförts med fettrik lågkolhydratkost har den senare visat sig ge lika bra eller bättre viktnedgång. Ur evolutionärt perspektiv kan man ifrågasätta det “naturliga” med att äta långverkande kolhydrater, eftersom de grödor som ligger till grund för en sådan kost – spannmål, ris, potatis och majs – inte har funnits tillgängliga under mer än kanske högst 10 000 år. Därmed kan de inte ha påverkat vår genuppsättning i nämnvärd grad.

~ Kardiovaskulär medicin, s 447

Debatt i SVT – ett program jag inte klarar av att titta på egentligen eftersom det är så idiotiskt – hade uppe en debatt om LCHF för någon vecka sedan. LCHF-bitarna kan ses här, inklusive eftersnack. Tyvärr blev det som det brukar bli i Debatt – en massa folk som pratar i munnen på varandra. I eftersnacket hade jag dock god lust att slå huvudet i väggen – då kommer en kvinna som säljer Itrim av alla saker och hävdar att LCHF inte är naturligt. Så… Itrim (som har ett stort utbud av måltidsersättningar i form av pulver) är naturligt? Say what?

Dags för lunch. LCHF-lunch. Omelett med kyckling och grönsaker. Mums!

6 Thoughts on “Olika aspekter av metabolism

 1. Jag måste säga att Katrin Zytomierska är en av de mest osympatiska människorna jag har sett. Sedan är ju miljöaspekten (och smittskyddsaspekt med stora mängder uppfödda djur) något som bör tas i åtanke.

 2. Mamma on 7 February 2012 at 18:06 said:

  Jag läser kram mamma

 3. admin on 7 February 2012 at 20:01 said:

  Mycket möjligt, har förutom Debatt där hon var okej inte sett/hört/läst henne alls. Miljöaspekten tycker jag inte är applicerbar – jag äter inte mer kött nu än tidigare. Istället har kolhydraterna ersatts av mer grönsaker (idag riven blomkål, till exempel) och feta såser som man blir mätt av.

 4. Jag läser din blogg men är dålig på att kommentera! Gillar att du har tagit tag i och frostat av frysen, skulle själv behöva göra det. Jag får försöka samla lite energi och göra det i helgen.
  Ha det bra!

 5. admin on 8 February 2012 at 07:55 said:

  Trevligt att veta :) Frosta av frysen är tråkigt, men det är helt värt efteråt…

 6. Det är ju inte bara kött som kräver djuruppfödning, även mjölkprodukter gör det. Min poäng är att LCHF inte är en hållbar diet i bemärkelsen att majoriteten eller ens en stor del av jordens befolkning kan äta den om vi inte vill sabba miljön helt och hållet. Men om du själv känner att du mår bättre av den och tror på den så tycker jag självklart att du ska fortsätta :). Själv föredrar jag medelhavskosten ;)…

Kommentera!

Post Navigation