Om tentor i allmänhet och T3 i synnerhet

På något sätt gick det vägen. Jag har ingen aning om hur, men när jag öppnade det bifogade dokumentet och skrollade ner till mitt nummer stod det “G” istället för “U”. En liten stund senare var Studentportalen uppdaterad – godkänd på T3:s slutprov. Och mitt hjärta hade knappt ens bultat då jag öppnade Word-dokumentet, eftersom jag var så säker på att jag blivit underkänd…

Utifrån listan tänkte jag först att jag fått väldigt nära gränsen, 65%. Men efter att ha insett att de nummer som stod uppräknade inte var procent utan poäng inser jag att jag hade flera poäng tillgodo. Vilket är galet.

37% av klassen kuggade. Tentamensansvariga anser att 63% godkända är “ett ganska lågt resultat“, men går vidare i sin kommentar till tentan med att säga att det ändå är en bra tenta eftersom spridningen var normal bland de som klarade sig:

Ett tecken på att examinationen som helhet varit rimlig som utbildningen brukar använda sig av är att det finns någon eller några studenter som klarat att skriva 80% eller mer på tentan uppfylls även av denna tenta.

Jag säger mest, wow, jag är sjukt imponerad av de som skrev 80% eller mer på den här tentan.

På vår kritik angående att tidsbrist förelåg svarar de:

När det gäller innevarande examination tycker vi inte att resultatfördelningen över de olika frågorna eller fallen visar på en orimlig effekt av tidsfaktorn och det speglas av att resultatet på den sista frågan (7 poäng) har över 80% i svarsresultat.

Men jag är inte säker på att det alls kan tas som ett tecken på att tidsbrist inte förelåg – snarare att folk stressade som galningar för att komma fram till den där sista frågan, som sedan visade sig vara betydligt mindre omfattande för de där 7 poängen än vi trodde. Så var det i alla fall för mig – jag såg att det låg 10 poäng på de sista två frågorna och var således skakigt stressad genom hela tentan för att hinna dit. Väl där insåg jag att det var FoF-frågor där svaret inte behövde vara mer än en halv sida långt trots allt – alltså ungefär lika långt som flera av tvåpoängsfrågorna tidigare i tentan.

Tentamensledningen efterlyser sätt att hjälpa oss tidsdisponera. Mina två förslag är dels att inte lägga poängmässigt gigantiska frågor sist (den sista med sju poäng var den enda frågan på hela tentan som var värd mer än tre poäng, om jag minns rätt; definitivt den enda över fyra poäng), dels att förlänga provtiden. På T5 på juridiken hade vi 7 timmar tenta, för att examinatorerna inte ville att tidsbrist skulle vara en faktor i om vi klarade oss eller kuggade. Visst fanns det även där en hög människor som satt till sista minuten, men själv gick jag en dryg timme innan sluttiden.

Men nu är T3 slut. De närmsta två veckorna har plötsligt fått betydligt mer fritid än väntat och jag kommer slippa hamna efter på T4 det första jag gör. Väldigt, väldigt skönt.

5 Thoughts on “Om tentor i allmänhet och T3 i synnerhet

  1. Grattis till klarad tenta! Klarade mig också på något mirakulöst vis…

  2. admin on 27 January 2012 at 08:37 said:

    Grattis så mycket! Läste din kommentar när jag var i Egypten och har inte svarat, men ni verkar ju ha haft en lika störande tenta som vi – och exakt samma % som kuggade…

  3. Någon gång tänkt på att bläddra igenom tentan först och sen inte nödvändigtvis svara på frågorna i ordning?

  4. admin on 27 January 2012 at 09:18 said:

    Det går inte med tentor i MEQ-format, eftersom man inte får gå tillbaka i tentan när man vänt blad. Man lägger in pappret med svaret i ett kuvert som sedan inte får öppnas igen, och så står svaret på nästa sida tillsammans med nästa fråga. Detta eftersom tentorna är uppbyggda som fall från verkligheten, där man får reda på lite mer om patienten/fallet hela tiden. Således kan man inte kolla igenom hela och sedan svara i oordning, en teknik jag givetvis använt vid många andra tentor där det är möjligt.

  5. Tack, det är ingen fara ;) Ja, minst sagt. Man såg verkligen på de tentaansvariga att det var något och det första terminsansvarige säger när han öppnar munnen är: “Jaaa…det var ovanligt många som blev underkända, ca 30 st av 85. Men som du citerat ovan, det var också folk som klarade den bra och fördelningen bland dem var enligt det vanliga mönstret – alltså inget fel på tentan.

Kommentera!

Post Navigation