Onkologplacering

Den här veckan är jag på onkologen (cancerspecialisterna). Det är en mycket kort placering, bara en vecka, och tanken är väl inte att vi ska bli onkologspecialister på den här veckan, utan poängen är att vi ska vara med vid öppenvårdssamtal. Ska jag vara helt ärlig så förstår jag inte riktigt vad grejen är – patienten har/har haft cancer, men förutom det är det ju väldigt likt vilket annat patientsamtal som helst, framför allt om man jämför med primärvården. Där får jag dessutom hålla samtal själv, vilket vid det här laget är något jag vill göra allt mer, istället för att sitta passivt bredvid.

Jag passar i alla fall på att suga åt mig så mycket som möjligt i kunskapsväg, eftersom vi inte kommer ha någon specifik placering på onkologen (om man inte fått onkologen som medicinplacering; det har inte jag, som istället ska vara tre veckor på njurmedicin). Under eftermiddagen har vi fått en rundvandring på strålenheten och sett hur det går till när man ger strålning på olika sätt (yttre eller inre, den senare också kallad brachyterapi). Inte visste jag vilka miljoner i utrustning som finns i källaren av onkologbyggnaden, det var riktigt imponerande.

De flesta onkologpatienter är som patienter är mest (äldre), och många av de man pratar med på vårdcentralen har/har haft cancer, så det är ingen större skillnad. Något jobbigare är när det kommer in folk i ens egen ålder, inte minst när det står i deras journal att de är palliativa. Men det är ju också en del av vården, och en del av världen. Tyvärr.

Kommentera!

Post Navigation