Ord

Katten hoppar upp på skrivbordet och stryker sig mot datorskärmens kant för att visa att hon vill kela. Det är fredag kväll och för en gångs skull plockar jag upp henne och håller henne. Gosar med henne. Hon börjar omedelbart spinna, hennes ögon slutna och huvudet lutandes in mot min hand. Hennes päls är mjuk och tjock och fäller en del men det bryr hon sig inte om och precis då bryr jag mig inte heller. Hon verkar njuta så där hon ligger i min famn, alldeles tillfreds med livet. Jag tänker att det är en fantastisk sak, att kunna få en annan varelse att njuta så. Jag tycker om henne, min lilla katt.

Jag tänker på andra saker jag tyckt om. Andra människor jag tyckt och tycker om.

Herr Jag-vill-inte-bli-omnämnd-i-bloggen frågade, “Du sa att du gillar mig ‘egentligen’ – vad betyder det?” och jag tyckte det var en dum fråga, för det betyder ju precis det – att jag trots att jag retas med honom tycker om honom. Egentligen.

Jag försöker säga det till människor. Att jag tycker om dem. Det är inte så där himla många som når upp till den statusen – jag är picky som fan när det gäller vem jag vill umgås med – så när de väl når en punkt där jag verkligen tycker om någon så försöker jag berätta det. Ord är viktiga och livet är för kort för att inte säga vad jag känner. Idag sa jag till bästa kompisen att jag saknat henne. Det är ju så lätt för mig att säga och jag inbillar mig att det spelar roll för den jag säger det till. Och gör det inte det så är det ju inte så mycket förlorat ändå. Om känslan finns där så känns den ju lika mycket oavsett om jag säger den eller inte. Eller?

Sen finns det stora ord. Jag älskar dig. Tre ord, bara tre, men ack så tunga. Jag har sagt dem till tre personer och det har varit sant alla gånger jag sagt det. Det är viktigt att det är sant, annars urholkas orden och försvagas. Orden har tagits emot på olika sätt. Jag har tänkt orden till fler, men det har inte varit på det sättet. Det finns många olika sätt att älska människor och att säga jag älskar dig är reserverat för den jag älskar på det sättet i det nuet. Annars finns det andra ord att använda – tycka om, gilla, trivas med, sakna…

Katten halvslumrar framför mig vid tangentbordet, på några viktiga papper. Hon tycker om att ligga på papper; ligger det ett A4 på golvet så sätter hon sig på det istället för någon annanstans på hela det fria golvet. Katten är knasig. Precis som sin matte.

2 Thoughts on “Ord

  1. Marco on 17 March 2012 at 00:21 said:

    Katten? Har du inte två (längre)?

    (Och jo, ord är viktiga. Olika ord är viktiga för olika personer. Ord har ibland en egen vilja. Ord är… lite grann som katter, när jag tänker efter. Så är jag språknörd också…)

  2. admin on 17 March 2012 at 09:07 said:

    Jodå, jag har två, men just igår var det bara en som kom och gosade med mig. Så då fick det bli katten. Ord som katter, hehe, så passande. Och språknördar är vi allihopa :)

Kommentera!

Post Navigation