Patientkontakt, hummer och grönska

Det känns inte alls som lördag idag. Jag har varit ledig i två dagar (körde återigen mina timmar på tre dagar istället för att dra ut dem över fyra) medan L var ledig på valborg och första maj men sedan har jobbat både fredag och lördag och ska fortsätta jobba en massa dagar till (han är inte helt lycklig över detta faktum). I vilket fall som helst känns det inte alls som lördag.

Mina tre dagar denna veckan har spenderats på BRIVA, brännskadeintensiven. Jag har träffat patienter med riktigt svåra brännskador och djupa sår, jag har varit med på brännskadeoperationer av olika slag, och jag har tittat runt på avdelningen där jag ska spendera min sommar (blir ju sommarjobb som undersköterska på BRIVA). Det har varit lite lagom oorganiserat eftersom det är en avdelning som är ganska ny på det här med läkarkandidater, och det är således inte någon direkt planering för vår del. Urologen var bättre på det – där fick vi faktiskt ett personligt schema på vad vi skulle göra, så att vi hann med alla delar. Jag tycker om scheman. På KAVA (dit jag ska igen på måndag) fick vi höra att “det är som ett stort smörgåsbord där ni får välja vad ni vill göra själva”, men när man inte har en aning om vad som finns att göra, än mindre vem som håller i vad, och vi dessutom inte kan komma åt läkarschemat eftersom det ligger på skyddade intranätssidor, då blir det ganska svårt att plocka åt sig från smörgåsbordet. Bättre då med scheman.

Jag försöker ägna en del av min tid som läkarkandidat till att verkligen möta patienter. Jag vet att jag inte kommer ha tid med det när jag blir färdig läkare – tråkigt men sant – så nu när jag ändå inte har några särskilda krav på mig kan jag ju lika gärna prata och verkligen se patienterna. I Kisa fanns det egentligen inte tid för ett 45 min långt samtal med en ung tjej, och på BRIVA var det likadant med läkare som kommer in och ritar på patienten innan operation, och sedan återvänder när patienten är sövd, och sköterskor som har väldigt mycket att göra. Det är inget fel med det, det är så det är och kommer fortsätta vara, men i rollen som läkarkandidat kan jag då välja att ha det där 45 min långa samtalet, och följa patienten som ska opereras från början till slut. Det senare resulterade i en riktigt god kommunikation och avslutande kram, vilket gjorde mig löjligt nöjd.

Förra helgen var jag och L i Stockholm. Pappa hade varit i USA och köpte med sig hummer hem, mycket billigare än här, och vi kalasade på det i två dagar. Var också ute och gick, som alltid, och tittade på körsbärsträden som stod i full blom och drack varsin drink på T-GIF.

Den här helgen är lugn eftersom L jobbar. Jag har suttit på balkongen och börjat gå igenom mitt T8-kompendium (nu klart förutom FoF, ska snart lägga upp en sida för det på bloggen). Utanför är träden gröna och jag bara älskar den här tiden på året. Det är helt ljuvligt.

2 Thoughts on “Patientkontakt, hummer och grönska

  1. marty on 5 May 2014 at 12:15 said:

    Hej, jag undrar hur du tänker kring sommarjobb. Hade du kunnat jobba som läkarassistent den här sommaren? (Vad kan för/nackdelar tänkas vara?) Kommer du jobba som underläkare nästa år?

  2. admin on 5 May 2014 at 13:45 said:

    Hej! Jag hade kunnat jobba som läkarassistent den här sommaren, det är korrekt – det kan man göra efter termin 6 om jag har fått rätt information. Jag sökte som läkarassistent på flera vårdcentraler (det är oftast inget som utannonseras, utan man bara skickar in en ansökan) och på vårdcentralen där jag gjorde min praktik hälsade de att de gärna tagit emot mig men att de inte hade möjlighet att anställa någon läkarassistent alls. Om jag tittar på mina kursare verkar det ha varit enklare att få läk-ass-jobb på ställen utanför Linköping, ffa om man gjort sin VC-placering på något mindre ställe. Det är också enklare att få läk-ass-jobb på någon sjukhusavdelning om man gjort sin placering där, så att de känner en något.

    Fördelen med att jobba som läk-ass är ju framför allt att man får erfarenheten. Det är ju i stort sett en betald läkarstudentplacering. Tanken är mycket att man får in en fot på avdelningen, och för att få vik på samma avdelning året efter. Nackdel vet jag inte riktigt, men det brukar bara vara 4-5 veckor, dvs kortare än vad usk-jobbet brukar vara (dvs i sin tur mindre pengar). Fördelen med att jobba som undersköterska är erfarenheten, både av diverse saker man får göra som uska, och av att man ser vården från ett annat perspektiv och lär sig uppskatta andra arbetskategorier inom vården. Nackdel är väl om man är morgontrött eftersom man som uska börjar som ssk – 6.45 :)

    Får jag chansen så kommer jag jobba som underläkare nästa sommar, men det är ju beroende av att jag faktiskt får en sådan tjänst.

Kommentera!

Post Navigation