Pizza som grönsak

Just nu har vi blodtryck på menyn. Konstaterar, i bok efter bok, att högt blodtryck (hypertoni) i sig inte ger symtom i någon större utsträckning – vissa får huvudvärk om de har riktigt högt blodtryck, men mild och måttlig hypertoni ger sällan symtom. Det som är farligt, och varför man kämpar med att få ner blodtrycket är för att det är riskhöjande för en mängd andra sjukdomar, allra mest kardiovaskulära sjukdomar såsom hjärtinfarkt.

Samtidigt som jag läser in detta läser jag denna artikel om kongressen i USA, som bestämt sig för att hindra några av de matreformer Obama vill genomföra. Förslaget som legat framme har varit om att begränsa vilka typer av mat som ska få serveras i de amerikanska skolorna, eftersom det mestadels serveras, för att använda ett fint amerikanskt ord, crap, där. Redan när jag gick på Bonita High School för över tio år sedan förundrades jag över att det som serverades i kafeterian/matsalen var ett fint utbud av tre sorters pizza-slices och en hamburgare. I automaterna som fanns utsatta lite varstans på skolan fanns alla typer av chips och chokladbars (Snickers, Twix, med flera) och annan typ av godis. Frukt fanns inte så långt ögat kunde nå. Bonita var dock en skola där tradition gjorde att de flesta elever hade med sig matlåda hemifrån, så det åts inte alltid pizza till lunch, även om man kan ställa sig frågande till hur närande en vit macka med “PB’n’J” (peanutbutter and jelly) eller ost och bacon egentligen är.

Det förslag Obamas administration lagt fram skulle bland annat:

– Minska mängden potatis som används till skolluncher – vilket reducerar mängden pommes,
– Kraftigt dra ner på mängden salt som används i maten,
– Använda “whole grains” mer, samt
– Definiera att en rätt som innehåller 0,5 “cup” eller mer av grönsaker – ungefär motsvarande 1,2 dl – innebär att den har tillräckligt mycket grönsaker för att tillåtas.

Istället vill kongressen ha en annan definition på hur mycket grönsaker som behövs för att det ska vara tillräckligt: de vill ha två “tablespoons”, vilket motsvarar ungefär 6 tsk eller 0,3 dl. Det är också ganska exakt så mycket tomatsås som man kan hälla på en pizza innan den blir gegga.

Med de ändringar kongressen vill ha skulle lagförslaget bli helt meningslöst eftersom det i verkligheten egentligen inte blir några restriktioner – de vill inte ha så mycket saltreduktion, de vill tillåta potatis och stärkelse, inte ha någon ökning av spannmål, och de vill att pizza ska räknas som grönsak.

Anledningen till att kongressen kämpar emot? För att det skulle bli för dyrt för skolorna som redan är på en tight budget som det är att implementera dessa förändringar. (Och för att lobbyister från frozen-pizza-tillverkarna, potatisodlare, saltindustrin varit på dem en massa eftersom de inte vill förlora en väldigt lukrativ marknad.)

Jag vill slå huvudet i väggen. Detta är ytterligare ett av tusentals exempel där politikerna dels är kortsiktiga och dels inte förstår att hela ekonomin hänger ihop. För det som händer är, som de flesta av oss som inte är politiker förhoppningsvis inser, att ungarna äter fetfetfet mat som de blir fetfetfeta av, vilket gör att de blir sjuka, behöver sjukvård, inte kan arbeta, inte kan betala skatt, dör i förtid, och det ena med det tredje. Men det händer inte denna sekund och det är inte en del av skolbudgeten, vilket innebär att politikerna struntar fullständigt i det. De vill bli omvalda och vill ha stöd nu – vem bryr sig om hur befolkningen ser ut om tio år?

En fet befolkning är en befolkning som har problem med hypertoni, diabetes, hjärtkärlsjukdomar, stroke, med mycket mera. Det är en befolkning som för första gången förmodligen kommer att se medellivslängden sjunka istället för öka. Det är en värld av I-länder där groteska mängder pengar kommer att få slängas in i sjukvårdssystemet för att ta hand om människor som borde varit kärnfriska men som istället har BMI på över 30 eller 40 eller 50 och knappt kan gå.

Jag blir så trött.

(Och kan passa på att länka till recept på hur man gör nyttig pizza. Har inte testat än, men det står på to-do-listan.)

3 Thoughts on “Pizza som grönsak

 1. Ibland funderar man hur vissa personer (med makt, dessutom) är funtade….

 2. Jag lyssnade på Bo Lundgren, fd M-ledare för någon vecka sedan. Han är nu chef för Riksgälden, dvs hög tjänsteman i stället för politiker.
  Han sade bland annat att hans liv var mycket enklare nu eftersom han “bara” behövde göra rätt. Tidigare var han tvungen att göra det som kunde vinna ett val för honom – sedan fick det vara rätt eller inte…
  Politiker är inte dumma – de bara väljer att vara det.
  P

 3. Mamma on 22 November 2011 at 21:20 said:

  Bra inlägg – kunde hoppas på att kongressledamöterna kunde läsa svenska. Inte samma pengar till skolor som till sjukvård enligt politikerna(?).
  Bonita hade samma skolmat när jag var där 73/74, inklusive nybakade chocolatechip cookies.
  Det är inte bara skolorna som borde ändra matsedel – i Texas förra veckan beställde två killar vid bordet bredvid oss in vars en 34 oz biff = 964 gr kött. Det var en portion! Inga grönsaker där inte, salt på biffen och den åts upp. Äckligt, killarna var inte särskilt smala om midjan kan tilläggas.

Kommentera!

Post Navigation