Plugg-lugn

Ibland, framför allt när man sitter på dag typ sju av världens näst största tenta-P och fortfarande inte har särskilt mycket ångest, blir man, av denna avsaknad av ångest, nervös.

Jag borde ha ångest. Jag har ALLTID ångest på tenta-P. Tiotusenmiljoner saker man inte kan eller har tid att ens försöka förstå sig på. Ett berg av saker man borde kunna, borde ha fattat redan när man satt med basruppen men på tenta-P inser man att man absolut inte fattade ett jota (och om man gjorde det så har man glömt det). Så, jag borde ha ångest.

Men det har jag inte.

Jag pluggar lugnt. Tre timmar om dagen eller så, plus tentagrupp i någonstans mellan två och fyra timmar. Jag tränar en timme om dagen för att det är så skönt att få komma ut och röra sig. Jag fattar sakerna jag läser. Mestadels. Gastro är undantaget, för jag avskyr gastro. Det där med saltsyrasekretionen och vilka celler som gör vad och påverkas hur av ACh och gastrin och somatostatin är inte i närheten av min grej. Det är tråkigttråkigttråkigt och när man dessutom lägger till alla bakterier och virus som kan invadera ens tarmregion blir jag lite åt det gråtfärdiga hållet (vem fan orkar hålla reda på skillnaderna mellan Shigella och Yersinia och Salmonella och E. colis fem olika subtyper, som alla tillhör det fantastiska släktet Enterobactericeae som därmed är väldigt lika varandra men inte riktigt och därför ska vi kunna vilka som gör vad). Men det är det enda. Kanske är det så att det är lite för att jag har gett upp hela miljömedicindelen, för den hade annars också fått mig att gråta. Kadmiums exakta löjligt detaljrika väg genom kroppen är inte min grej, även om det gav typ 12 poäng på en av extentorna (frågorna var bisarrt lika de vi fick på T4-tentan. Undrar om den som skrivit stadietentafrågan inte orkade hitta på något nytt till vår T4-tenta och tyckte att den frågan satte dit alla så fint att det bara måste göras om en gång till).

Idag är det endokrin som gäller. E och jag gick igenom endokrin väldigt väl under repetitionsveckan under sista delen av terminen, så det känns mest som trevlig repetition att läsa igen. Jag har börjat verkligen förstå. En del aha!-upplevelser kom under repetitionsveckan, så idag är det bara för att försöka komma ihåg det igen. Det är lättare när man fattar, än när man bara ska trycka in saker som känns helt osammanhängande.

Igår var det njure. Jag har alltid avskytt njurplugg, men det gick bra igår. Jag och E var dock så trötta i slutet av våra fyra timmar långa tentagrupp att vi inte kom ihåg vad det hade varit för njurfrågor, trots att vi spenderade en timme på dem… bra där. Till slut kom vi fram till att de jävliga glomerulonefriterna, som T3-tentatorerna envisades med att göra ett helt fall om, inte fanns representerade alls i de samlade frågorna. Detta innebär dock inte att vi inte får dem, framför allt som de uppenbarligen hittat någon ny njurexpert nu som kan ställa allehanda frågor om ANCA och minimal change nefropati och annat skoj.

Igår gjorde jag förresten en översikt över kroppens artärer. Delar med mig:

Artärer! Klicka för större

Artärer! Klicka för större.

Vet inte riktigt i vilket kompendium jag ska lägga in den, för den passar ju in i samtliga. Så det kanske blir en add-on i samtliga. Eller också får den ligga här.

11 dagar kvar till tentan. När man tänker efter är det ju alldeles enormt mycket tid att ändå utveckla fullständigt, totalt ångestochpaniksyndrom. Jag njuter så länge det inte greppat tag om mig.

Kommentera!

Post Navigation