Pluggtips för läk

Fick nyligen ett mail med en fråga om hur man bäst pluggar på läks tidiga terminer. Det är inte första gången jag har fått ett sånt mail, så jag tänkte att jag ju kan lägga ut svaret här. Lite redigerat, men det här är mina tankar på medicinplugg (skrivet framför allt med programmet i Linköping i åtanke):

Det första är väl att det inte finns några genvägar. Det är plugg som gäller. Det finns inte att allt det där du ska kunna bara hoppar in i hjärnan när du sover.

Jag har alltid försökt få en överblick över det jag ska läsa först, för att inte dyka in i detaljer som jag inte begriper på en gång. Överblickar kan man få på olika ställen beroende på vad det handlar om – till exempel fungerar Människans Fysiologi bra under termin 2, innan man dyker ner i Guyton/Boron. De svenska böckerna är generellt ganska snälla och översiktliga, medan de amerikanska får betalt per ord och därför gillar att skriva många… Även Wikipedia (engelska) kan vara bra grund (men säg inte det till basgruppshandledaren…). Man måste läsa vidare efter att ha fått grunden, men det är en bra början.

Plugga kontinuerligt. Läk är inte ett sånt program där det funkar att börja plugga i slutet av terminen. Dels för att det blir för mycket att ta in på två veckor, och dels för att mycket är viktigt att lära sig i ett betydligt längre perspektiv än bara till tentan. Plugga till varje basgrupp, det är ett jättebra sätt att ligga i fas. Preklin är lite segt eftersom man får offra en del tid på helgerna, men det lönar sig i längden (och blir bättre på klin). Visst ska man ha tid att roa sig också, men för min del fick jag acceptera att det gick åt ett gäng timmar varje helg åt plugg.

Huruvida man ska göra anteckningar under tiden man läser är upp till var och en. Själv har jag alltid skrivit och ritat massor, eftersom jag tappar koncentrationen efter 30 sekunder av att bara läsa, ungefär. Andra kompisar jag har läser hellre allting två eller tre gånger och skriver inte ett ord. Testa olika varianter och kom fram till vad som funkar bäst.

När det gäller tentaplugg är det min absoluta rekommendation att gå igenom extentor. Själv pluggar jag ett område under dagen och på kvällen går jag och en kompis igenom extentafrågor. Det ligger ett gäng extentor på nätet, och äldrekursarna brukar ha sammanställningar av gamla frågor. De är ett utmärkt sätt att få reda på om man pluggat ungefär rätt sak, och täcker in sånt man inte pluggat så mycket under dagen. Huruvida man ska ha tentagrupp eller inte är helt upp till en själv – jag tycker det funkar jättebra med mig och min kompis, andra har grupper om fyra, och en del kör hela tenta-P helt själva. Samma sak med om tentagruppen ska börja klockan 13 på eftermiddagen och köra till midnatt, eller om man träffas över en lite lugnare middag på kvällen. Det är inget rätt eller fel, bara olika.

Och även om det är så att du kuggar en tenta eller två så går inte världen under för det. För något år sedan kuggade 70% av T1. Det är olika vad de ger för tentor och vad man har fokuserat på när man pluggat. Men, som min pappa brukar säga till mig när jag hävdar att jag haft “tur” som klarat en tenta – ens tursamhet brukar öka i ungefär samma takt som mängden plugg man gör.

Så, några tankar runt hur man pluggar. Viktigast är att du måste hitta det som funkar bäst för dig.

2 Thoughts on “Pluggtips för läk

  1. Pingback: Grunden först, sen detaljer | Dr Cosmic

  2. Pingback: Anteckningar från läkarprogrammet | Dr Cosmic

Kommentera!

Post Navigation