Priceless

Telefonräkning – 30 kr
Prata med mamma efter att hon varit  bortrest – priceless

Två glassar – 34 kr
Sitta i solen och äta glassen med någon man tycker om – priceless

Anteckningsblock – 19 kr
Penna och stift – 42 kr
Känna att man fattar något efter att ha ritat hundra anatomibilder – priceless

Mycket som är ovärderligt just nu.

Mamma ringde just som jag höll på att packa ihop på biblioteket. Jag gick ut på cykelparkeringen och satte mig och njöt av kvällssolen medan vi pratade. Hon har nyss kommit hem från USA och ett besök hos min lillebror och det var jätteskönt och roligt att höra av henne. Att få en uppdatering på hur min gamla värdfamilj har det, hur lillebror har det (bra, vad annars?) och hur resan varit – mycket trevligt.

Jag har världens bästa mamma. I USA ifrågasatte de mitt val att plugga vidare till läkare – och det inte bara för att det är lite galet, utan för att “Men man tjänar ju mer pengar som jurist.” Varpå mamma hade försökt förklara för dem att pengar faktiskt inte är allt; man bör välja vad man vill hålla på med utifrån vad man vill hålla på med, inte hur mycket pengar man kommer tjäna. Men så lever de i konsumtionssamhället nummer ett, en plats där de spenderar långt mycket mer på saker än vad vi gör, ens den typ av svenskar som hamnar i Lyxfällan. I en familj på fem där tre är gamla nog att köra bil och bara två bor i huset (äldsta dottern går på universitetet långt borta) har man fyra bilar. Till exempel. Då blir pengar det viktigaste, för annars kan man inte köpa saker.

Det fanns tydligen en diskussion i familjen där borta – och med familj menas en matriarch och hennes fyra vuxna barn med deras respektive barn, som är av varierande ålder från vuxna till småbarn – om nya “respektive” till barnen, där en av mammorna konstaterat att en av de viktigaste sakerna med pojken/flickan hennes barn valde till partner var att de kom överens med henne och resten av släkten. Till vilket mamma och jag mest gapar. Det viktigaste är väl ändå och måste väl alltid vara att de två som är i förhållandet tycker om varandra. Inte familjen. Visst är det jobbigt om föräldrarna avskyr partnern, men… det är fortfarande varje människas val, inte deras föräldrars.

Pappa hade tydligen också hållit på att gå i taket då mannen i en av de andra familjerna ansåg att det var hans frus jobb att laga middagen, för att mannen i fråga hade ju jobbat hårt i två veckor. Till storyn hör helt klart att han hade jobbat i två veckor men i vanliga fall drönar han omkring som förvuxen tonåring konstnär, medan frun arbetar heltid med ett väldigt kvalificerat arbete.

Återigen vill jag modellera mitt framtida förhållande efter mina föräldrar – en familj där man hjälps åt, där den som är ledig städar om det behövs, där man stöttar varandra och tycker att helt andra saker än pengar är det viktigaste. Pengar är trevligt och praktiskt, men inte det viktigaste.

Äta glass i solen är viktigare. Inte tänka på kalorier, plugg, eller något annat dumt en stund. Att bara njuta av sällskapet och trivas så att om han ler så ler jag.

Priceless.

3 Thoughts on “Priceless

 1. mamma on 10 May 2011 at 17:08 said:

  Du är så klok och därför är jag så stolt över dig. Jag har världens bästa dotter (och son).
  Kramar

 2. Elin on 11 May 2011 at 13:48 said:

  I USA ifrågasatte de mitt val att plugga vidare till läkare – och det inte bara för att det är lite galet, utan för att “Men man tjänar ju mer pengar som jurist.”

  Det är ju inte heller nödvändigtvis sant i Sverige. Delägare på stora affärsbyråer ja – annars är det absolut inte säkert att man tjänar storkovan bara för att man är jurist, eller ens om man är advokat. Läkare tjänar dessutom bättre tidigare. Båda yrkesvalen (advokat/läkare) jobbar dock alldeles för mycket :op

 3. admin on 11 May 2011 at 13:51 said:

  Nah, det är sant. Men jag hade valt att plugga till läkare i USA också (om jag haft råd att göra det).

  Jobbar du mycket? ;p

Kommentera!

Post Navigation