Roliga dagar, tråkigare dagar

Vissa dagar älskar man sitt jobb mer än andra. Idag var älska-faktorn hög, igår låg. Men så har det nästan uteslutande med aktiveringsgrad att göra också.

Trots att det var måndag igår hade jag under flera timmar på förmiddagen absolut inget att göra. Var placerad på C-teamet som i första hand tar hand om ortopedpatienter. Denna uppdelning är eftersom dessa patienter blir triagerade som “blåa”, vilket innebär att de kan vänta på doktor i princip hur länge som helst. Om dessa patienter placeras på övriga team – A, B och E – kommer de således att ständigt glida ner på prioriteringslistan, tills de väntat i sex, sju, tio timmar på att få en röntgen och ett gips/frikännande/linda/whatever. Således är det bättre att de alla kommer till ett eget team där de inte blir ständigt nedprioriterade.

Det är dock inte det roligaste av team att vara på som uska. Framför allt inte under en dag då inte en enda människa ska gipsas, vilket är ungefär det enda roliga man gör där. Under förmiddagen hade doktorn en massa patienter att kontakta efter röntgenronden och hon gjorde det till lunch. Vi hade dessutom knappt några patienter. Så jag läste nyheter (DN.se) och knappt-nyheter (aftonbladet.se) och läste lite neuro och sånt där som får tiden att i åtminstone ett sakta mak ta sig framåt. Tacksamt nog snabbade det hela på sig efter lunch, då det trillade in sju-åtta patienter på kort tid och några till och med skulle ha prover tagna. Det är roligt att sticka. Börjar bli ganska bra på det dessutom. Avslutade passet med blodprover på en herre med dyspné och han och jag hade en sån trevlig liten pratstund om allt möjligt. Jag hade ju gott om tid ändå. Läkaren däremot sprang som en skållad råtta.

Dagen idag har varit så mycket bättre. Hamnade på team B, vilket måste vara mitt favoritteam. Det mesta kan hamna där, men inte neuropatienter (de går till A där neurologjouren sitter) och inte ortopedpatienter (vilka, enligt ovan, går till C). Det man får är en hög bröstsmärtor och en hög buksmärtor, med lite dyspnéer, infektioner och annat kul inkastat mitt i. Det är många prover, urinstickor, en del odlingar och mycket att helt enkelt pyssla med. Jag gillar pysslandet. Jag gillar att ha att göra.

Fick också chans att testa artärblodgas idag igen – och lyckades. Yay!

Så idag var en bra dag. Jag bad LS (ledningssköterskan) om att få ha avbyten under eftermiddagen istället för att bara vara resurs, vilket innebar att istället för att bara traska omkring och försöka hitta arbeten så var jag på olika håll och kanter och löste av för att folk skulle få gå på lunch. Således blev det en timme på C (vilka givetvis hade mycket mer roligt att göra idag), en timme i triagen (vilket jag är tacksam att jag slipper sitta i hela dagarna, man blir lite knäpp efter en stund), och sedan avslutade jag med att gå tillbaka till B. Fick till och med sitta och brainstorma med en av läkarna en stund, gällande en klurig patient. Riktigt roligt.

Bara denna och nästa vecka kvar nu, suck. Men det ska definitivt bli enormt skönt med semester. Alldeles kopiöst otroligt fantastiskt skönt.

Kommentera!

Post Navigation