Så var det november

November.

Dimman ligger tjock när jag kör till vårdcentralen (kör. punktering på cykeln, ska lagas i helgen.). Av någon anledning har de inte gatuljusen igång trots att det knappast kan kallas ljust.

Jag hade en dipp för någon vecka sedan, när jag tyckte att jobbet inte alls var roligt. De kommer väl komma av och till. Patienter jag inte kände att jag kunde göra något med, som jag inte förstod varför de var på vårdcentralen, och patienter som ville sjukskrivas men som jag inte ville sjukskriva. De senare är alltid jobbiga, för de blir inte helt sällan arga. Jag gillar inte när folk blir arga. Det är det nog inte så många som gör, vilket förmodligen är varför folk sjukskrivs för saker de inte ska få sjukskrivning för egentligen. För man orkar inte alltid hålla emot. Det är lätt att lyssna på en föreläsare som förmanar om att inte sjukskriva när det inte behövs, men det är svårare i verkligheten.

Även om det känns bättre efteråt om man stått på sig och gjort som man själv anser är korrekt enligt vår medicinska bedömning.

Nu har det varit bättre. Patienter jag kunnat hjälpa. Lunginflammationer. En liten fraktur på en tå. Kortison i en axel. Medicin mot allergi. Och annat. Saker jag kan göra något åt. Sen kommer de diffusa patienterna så klart också, de man får ställa alla möjliga frågor till för att se var felet kan föreligga (inte helt sällan är det Livet som är problemet). Samtal om stress, om hur många timmar det finns på ett dygn, om hur mycket återhämtning man behöver.

Igår följde en läkarstudent från Strimman med mig. Entusiasmen smittar och gör jobbet än roligare. Och så fick hon göra status, neurostatus och blodtryck och titta i öronen. Sånt där jag önskar att jag i större utsträckning blivit inbjuden att göra under min tid som läkarstudent, inte minst när jag gick Strimman (T1-T4) och precis allt var spännande. Bäst att föregå med gott exempel nu. Sista patienten fick hon skriva anteckningen för.

Livet rullar på. Snabb rullning. Det lämnas och hämtas på dagis. Lagas middag. Lite träning hinns med här och där. Poledancing är en av veckans höjdpunkter. Det är måndag, och sedan är det helt plötsligt fredag igen. Förra helgen var föräldrarna här på besök och det var riktigt härligt. Och snart, innan vi vet ordet av, är det väl jul. Och sedan ett nytt år.

Kommentera!

Post Navigation