Sammanhängande tenta-P

Så var man mitt i tenta-P igen. Lördag (och det vet jag mest eftersom L inte jobbar idag och således kan det inte vara vardag; i övrigt är inte dagarna nämnvärt åtskilda).

Idag är det hjärntumörer, intracerebralt tryck, cerebrovaskulära sjukdomar (stroke mm) och sådant trevligt som gäller. Tur att tenta-P finns så att jag korrekturläser mitt kompendium – idag insåg jag att jag på mitt flödesschema över hur en propp ger skada i hjärnan skrivit att syre ökar vid propp. Nja, kanske inte. Fixat nu. Alla som köpt kompendiet kommer få ett nytt någonstans i slutet av eller efter tenta-P, precis som vanligt… Det blir ju så.

Tenta-P har hittills gått oroväckande bra. Det är väldigt skönt att allt man läser hänger ihop för en gångs skull – det är inte lite immunologi, lite gynsjukdomar, lite metabola sjukdomar, lite endokrinologi, lite FoF, osv såsom det är på T1-4, utan nu är det just bara neuro. Saker och ting hänger ihop och skadorna vid en hjärnblödning kommer påverka de andra system (syn, smärta, proprioception, mm) jag läst om de första dagarna av tenta-P. Det ger en mer sammanhängande känsla och man repeterar hela tiden alltihopa. Visst måste jag fortfarande tvinga in viss utantillkunskap i huvudet (vad heter de olika lagren i retina?) men mycket av det går att lista ut om man kan de olika delarna.

Men vi får väl se vad tentan bjuder på. Som vanligt kan de ju bestämma sig för att fråga om saker jag bestämt mig för att tycka är helt irrelevanta.

Igår kväll hoppade jag in och jobbade en stund. Med dubbla svåra trafikolyckor (ett och två) plus en del annat blev det “förstärkningsläge” på akuten. Fick tre sms på en timme om att de behövde förstärkning och till slut tyckte jag att jag kunde hjälpa till, när tentagruppen var klar och så. När jag kom till akuten var det imponerande lugnt – folk överallt och ett antal patienter på spineboards, intuberade och sönderslagna, men ändå lugnt. Jag blir alltid så djupt imponerad av mina kollegor på akuten. Även i riktigt svåra situationer (och det var det igår, med en som dog och flera mycket svårt skadade) lyckas de hålla huvudet kallt och vara så oerhört professionella. De är så duktiga på det de gör och så vänliga och medkännande under tiden de gör det. De förtjänar blommor, bakelser, eloger och, mest av allt, högre lön – inte minst med tanke på den artikel som tidigare i veckan var i Corren, om hur dåliga arbetsförhållandena på akuten är. De är fantastiska.

Klockan nio fick jag gå hem och L hade gjort hamburgermiddag och vi såg ett avsnitt av The West Wing (Vita huset) som är den serie vi nu tar oss igenom. Köpte den snyggaste DVD-box jag hittills hittat till pappa för några år sedan när jag var i USA, och den har vi nu fått låna. Både jag och pappa älskar serien. Jag har sett hela redan och försöker nu få L lika entusiastisk.

Ikväll blir det Jönköping eftersom jag har en dag ledigt i mitt tenta-P-schema och för att jag inte ska sitta och plugga hela dagen trots allt så väljer vi att åka härifrån. Sedan blir det tre dagar tenta-P ytterligare, en repetitionsdag, och sedan är det tenta på fredag. Ni får gärna hålla tummarna under fredag förmiddag :)

Kommentera!

Post Navigation